Φοβούνται να αλλάξουν τράπεζα

«Πόσο εύκολη είναι η μεταφορά του λογαριασμού σε άλλη τράπεζα;». Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), επιχειρώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και να διαπιστώσει, αν οι τράπεζες εφαρμόζουν στην πράξη τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τις "Κοινές Αρχές σχετικά με τη μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών", οι οποίες αποτελούν έναν κώδικα δεοντολογίας, στον οποίο έχουν προσχωρήσει εθελοντικά σχεδόν όλες οι τράπεζες, διενήργησε μία έρευνα,

στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:

Το 80,83% των καταναλωτών, που συμμετείχε στην έρευνα, δεν άλλαξε την τράπεζα, στην οποία τηρούσε τον λογαριασμό του.

Οι λόγοι της μη αλλαγής ήταν:

    Είμαι ευχαριστημένος με την τωρινή τράπεζά μου: 23,74%.

    Είναι εξαιρετικά περίπλοκο ή/και χρονοβόρο: 6,78%.

    Δεν θέλω να απομνημονεύω νέους αριθμούς λογαριασμών και καρτών: 1,69%.

    Έχω χρησιμοποιήσει προϊόντα και υπηρεσίες, όπως δάνεια ή υποθήκες, τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον τρέχοντα λογαριασμό μου: 28,81%.

    Δεν θεωρώ ότι ένας διαφορετικός πάροχος θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω, οπότε δεν βλέπω τον λόγο: 28,81%.

    Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να συγκρίνω τις εναλλακτικές μου επιλογές: 3,39%.

    Ανησυχώ για την πιθανότητα κάποιου λάθους, για παράδειγμα, κατά τη μεταφορά των πάγιων εντολών μου: 6,78%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (76,27%) φοβάται να αλλάξει τράπεζα, λόγω της δυσκολίας να κατανοήσει τα σύνθετα πακέτα προϊόντων, ή τις δύσκολες διαδικασίες των τραπεζών. Αυτή είναι η αντίληψη της πλειοψηφίας των καταναλωτών, που δηλώνουν ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλικές με τον καταναλωτή, του προκαλούν φόβο και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να αλλάξουν την κατάσταση. Ωστόσο, η πλειοψηφία όσων προσπάθησαν να αλλάξουν τράπεζα, βρήκαν τις διαδικασίες προσιτές.

Μόνο το 19,17% των καταναλωτών, που συμμετείχε στην έρευνα, άλλαξε την τράπεζα, στην οποία τηρούσε τον τραπεζικό λογαριασμό του, τα τελευταία δύο χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, που άλλαξε την τράπεζα, χαρακτήρισε την αλλαγή σχετικά εύκολη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα