«Φόνος εκ προμελέτης» τυχόν επιστροφή του Β. Σέσελι στη Χάγη

Το να επιστρέψει ο Βόισλαβ Σέσελι στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα ήταν "φόνος εκ προμελέτης" καθώς η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των γιατρών που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στο Βελιγράδι, ο Δρ. Μίλοβαν Μπόγιτς ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του Β. Σέσελι έχει επιδεινωθεί καθώς ο καρκίνος έκανε μετάσταση από το παχύ έντερο στο συκώτι.

Σύμφωνα

με τον ίδιο, ο επικεφαλής του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος υποφέρει, επίσης, από σοβαρά καρδιακά προβλήματα, κινείται ολοένα και λιγότερα κι έχει αυξημένη θερμοκρασία σώματος από την επιστροφή του στη Σερβία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Δρ. Μπόγιτς χαρακτήρισε παράλογη την κίνηση της εισαγγελίας του Δικαστηρίου να ζητήσει την επιστροφή του Σέσελι στη Χάγη, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής σε χημειοθεραπεία κι αυτό είναι κάτι που αποφασίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες.

"Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY Σερζ Μπράμερτζ διαπράττει έγκλημα, λέγοντας ότι δεν έχει σχέση η κατάσταση του Σέσελι και πως δεν θα επηρεαστεί από την επιστροφή του στη Χάγη. Εάν ο Σέσελι επιστρέψει εκεί, δεν θα λάβει ούτε χημειοθεραπεία ούτε φάρμακα. Από ιατρικής άποψης, η επιστροφή του στη Χάγη δεν αποτελεί επιλογή" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόγιτς.

Υπογράμμισε δε, ότι χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς του δεν πρόκειται να υποβάλλει το ιατρικό του ιστορικό στο Δικαστήριο της Χάγης και εξήγησε πως ο ίδιος ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δεν έχει καμιά σχέση με τη συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας των γιατρών που παρακολουθούν τον Σέσελι, ο Δρ. Μπόγιτς κάλεσε τους αρμόδιους σερβικούς θεσμούς και το ICTY να επιτρέψουν τη συνέχιση της θεραπείας στη Σερβία.

Ο Σέσελι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος τον περασμένο Νοέμβριο εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Από την επιστροφή του στο Βελιγράδι ως σήμερα έχει "πρωταγωνιστήσει" σε αρκετά επεισόδια στη δημόσια πολιτική σκηνή, μεταξύ των οποίων και το κάψιμο μίας κροατικής σημαίας.

Έχει δε επανειλημμένα πει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει οικειοθελώς στη Χάγη και πως περιμένει από τις σερβικές Αρχές να τον συλλάβουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα