Έξι στρατιωτικοί νεκροί στο Ντονέτσκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υπογράμμισε την Παρασκευή σε δηλώσεις που έκανε στη Βασιλεία της Ελβετίας ότι η χώρα του έχει ανάγκη μια «πραγματική» εκεχειρία στο ανατολικό της τμήμα εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα συμφωνία για την διακοπή των εχθροπραξιών από την 9η Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί, αντίθετα με τις προηγούμενες.

Η Ουκρανία «έχει ανάγκη μια αληθινή εκεχειρία και όχι από μια διακοίνωση», δήλωσε ο Πάβλο Κλίμκιν στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια

και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αναφερόταν στην ανακοίνωση που έκαναν την Πέμπτη η ουκρανική προεδρία και οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί περί πλήρους κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από την 9η Δεκεμβρίου, σε μια νέα προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στις πολύμηνες, πολύνεκρες μάχες.

Δεν χρειάζονται «υποσχέσεις», τόνισε ο Κλίμκιν, αλλά «να υπάρξει δράση για την πραγματική εφαρμογή [της εκεχειρίας] επί του πεδίου», προσθέτοντας ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες συνεχίζουν να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ουκρανικών στρατευμάτων, σκοτώνοντας στρατιώτες αλλά επίσης και πολίτες.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 13 ακόμη τραυματίστηκαν στις μάχες με τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

«Για να καταλήξουμε σε μια αληθινή εκεχειρία, πρέπει να αποκτήσουμε πραγματικό έλεγχο των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας και προφανώς να επιτύχουμε πρόοδο στο ζήτημα των ομήρων», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε πως οι αντάρτες κρατούν περίπου «500 ομήρους».

Επίσης ο Πάβλο Κλίμκιν απαίτησε να ακυρωθούν οι «ψευδοεκλογές της 2ης Νοεμβρίου» τις οποίες διοργάνωσαν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μια διαδικασία την οποία δεν αναγνώρισαν ούτε το Κίεβο, ούτε η Δύση.

Η Ουκρανία επιδιώκει να οργανωθεί μια συνάντηση, την επόμενη εβδομάδα, της τριμερούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ, αντιπροσώπων του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και εκπροσώπων των αυτονομιστών, είπε ακόμη ο Κλίμκιν.

Ο Λισένκο ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «απώθησαν πολλές επιθέσεις του εχθρού εναντίον του αεροδρομίου του Ντονέτσκ». Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι αυτονομιστές υπέστησαν «βαριές απώλειες».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Στέπαν Πόλτορακ δήλωσε εξάλλου σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ είναι «πολύ δύσκολη».

Πέρα από τους έξι νεκρούς για τους οποίους έκανε λόγο ο Λισένκο -έναν απολογισμό που είναι από τους βαρύτερους των τελευταίων εβδομάδων-, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε, επικαλούμενο συγγενείς των θυμάτων, ότι σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού σκοτώθηκε ένας συνταξιούχος και τραυματίστηκε η σύζυγός του. Το ζευγάρι είχε πάει για να πάρει τις συντάξεις του, ανέφερε η κόρη τους.

Οι παρατεταμένες συγκρούσεις έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των υποδομών και χιλιάδες κατοικίες στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής χωρίς στέγη ή θέρμανση εν μέσω του βαρύ χειμώνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα