Ευρωπαϊκό σχέδιο με φόντο την Ισπανία

Και τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ ακουμπά η κρίση χρέους. Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο έξι γερμανικών και τριών αυστριακών τραπεζών, λόγω της έκθεσής τους στην οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει - με φόντο την τραπεζική κρίση στην Ισπανία- σχέδιο για την προστασία των καταθετών από τις προβληματικές τράπεζες, ώστε να εμποδιστεί η διαρροή καταθέσεων σε

χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα, η οποία θέτει σε κίνδυνο όλο το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, σε συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία φαίνεται πως οδεύουν οι διαβουλεύσεις.

Εξετάζεται η δυνατότητα να δοθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης απευθείας στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών. Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών.

Έκκληση για «αλληλεγγύη» στην Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος από τη Χιλή. «Η λιτότητα δεν θα είναι αρκετή για να σωθεί η Ευρώπη» δήλωσε.

Την ανάγκη σύστασης ενός σχεδίου που θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε ένα μεγαλύτερο βαθμό ενοποίησης τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, Στίφεν Χάρπερ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται στο αποτέλεσμα των επερχόμενων ελληνικών εκλογών. 

Την ίδια ώρα, ανοιχτή επιστολή 180 Ευρωπαίων διανοούμενων με την οποία ζητούν από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην πολιτική λιτότητας δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation

Keywords
Τυχαία Θέματα