Νότιο Σουδάν: 30.000 πρόσφυγες άστεγοι

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να βρει άμεσα κατάλληλο καταφύγιο για τους 30.000 νέους πρόσφυγες που έχουν διασχίσει τις τελευταίες δυο εβδομάδες τα σύνορα από την επαρχία του Άνω Νείλου (Upper Nile State), στο Νότιο Σουδάν.

Καθημερινά διασχίζουν τα σύνορα περίπου 2.000 άνθρωποι αναζητώντας απελπισμένα ανθρωπιστική βοήθεια και έρχονται να προστεθούν στους 70.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις μάχες που μαίνονται

μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ένοπλου Λαϊκού Απευλευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν (βόρειο τμήμα, PLM-North).

«Αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Patrick Swartenbroekx, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πρόσθεσε: «Παρέχουμε ιατρική φροντίδα και θεραπεία και διανέμουμε 90.000 λίτρα νερό κάθε μέρα στο προσωρινό σημείο συνάθροισής τους. Όμως, οι λίμνες εδώ θα στερέψουν στο τέλος της εβδομάδας και τότε η κατάσταση θα είναι πραγματικά κρίσιμη».

Από το Δεκέμβριο, η έλλειψη νερού «μαστίζει» την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στους δυο προσφυγικούς καταυλισμούς σε αυτό το απομακρυσμένο και άγονο τμήμα της επαρχίας του Άνω Νείλου. Ο καταυλισμός Ντόρο έχει σχεδόν γεμίσει και στον καταυλισμό Τζαμάμ οι άνθρωποι λαμβάνουν λιγότερο από 7 λίτρα νερό την ημέρα -λιγότερο από το μισό του ελάχιστου απαιτούμενου σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης- και το 40% περίπου των περιστατικών που εξετάζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αφορά σε διάρροια. Ετοιμάζεται και ένας πολυσυζητημένος τρίτος προσφυγικός καταυλισμός, στη Γιασάφ Μπατίλ, ο οποίος αυτή τη στιγμή παρέχει νερό αρκετό μόνο για 3.000-4.000 πρόσφυγες.

Με τους προσφυγικούς καταυλισμούς είτε να είναι γεμάτοι είτε να έχουν ελλείψεις σε νερό, υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη να βρεθεί μια εναλλακτική λύση.

Προς το παρόν, οι νέοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται κάτω από δέντρα σε ένα μέρος που ονομάζεται Ρουμ. Λίγοι μόνο διαθέτουν πλαστικά καλύμματα για στέγη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν τα πιο σοβαρά περιστατικά, μεταξύ των οποίων 214 άτομα που εξετάστηκαν για διάρροια και 34 παιδιά με οξύ υποσιτισμό. Οι πρόσφυγες είναι εξουθενωμένοι και κρύβονται για μήνες στο δάσος για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πολλοί αφηγούνται οδυνηρές ιστορίες εξασθενημένων ή τραυματισμένων ανθρώπων που τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους κατά το μεγάλο ταξίδι, διάρκειας το λιγότερο δύο εβδομάδων και για πολλούς πολύ μεγαλύτερου διαστήματος.

«Περπατούσαμε όλη η οικογένεια για 17 μέρες με πολύ λίγο νερό ή τροφή», λέει ένας πατέρας περιτριγυρισμένος από τα παιδιά του και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλοί ακόμα άνθρωποι στους δρόμους μεταξύ των οποίων και πολλοί ηλικιωμένοι και εξασθενημένοι. Πολλοί είναι άρρωστοι με διάρροια».

«Αρχίζει να ξετυλίγεται ένα εφιαλτικό σενάριο», επισημαίνει ο Jean-Marc Jacobs, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Όπως είπε, «για πάνω από τρεις μήνες ο

Keywords
Τυχαία Θέματα