Ευρωκοινοβούλιο: Όροι στην Τουρκία

Τέλος στον εποικισμό της Κύπρου και τέλος στο φλερτ με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, ζητούν οι ευρωβουλευτές με σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για την πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας το 2014.

Με τη σχετική έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, οι ευρωβουλευτές
ζητούν από την Άγκυρα «να δεσμευθεί απερίφραστα για το σεβασμό των δημοκρατικών αξιών» αλλά και παράλληλα «να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Την έκθεση, που εγκρίθηκε με 492 ψήφους υπέρ έναντι 94 κατά και 127 αποχές, συνέταξε η Ολλανδή σοσιαλίστρια Κάτι Πίρι.

Με την έκθεση αναγνωρίζεται η Τουρκία ως « στρατηγικός εταίρος για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια», σε ό,τι δε αφορά την εξωτερική πολιτική,«η συνεργασία μαζί της έχει καίρια σημασία».

Για τον τομέα της ενέργειας, η έκθεση υπενθυμίζει «τα τρία σχέδια νότιου διαδρόμου για το φυσικό αέριο που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2013 με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού της Τουρκίας αλλά και την πρόσβαση στην ΕΕ».

Στο σημείο αυτό, με τροπολογία των τριών μεγαλύτερων ομάδων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) η οποία και ψηφίσθηκε σήμερα, το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει την ανησυχία του για τη σύσφιξη της συνεργασίας Τουρκίας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και, για τον λόγο αυτό, εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα ενεργειακά θέματα».

Με στόχο τη μεγαλύτερη προσέγγιση με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης,προτείνεται «να καλείται ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών, όποτε κρίνεται σκόπιμο».

Το Ευρωκοινοβούλιο εκτιμά ότι «απαιτείται ένα πλαίσιο για ένα διαρθρωμένο διάλογο, ένας συντονισμός και μια συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας».

Να σημειωθεί ότι στο αρχικό κείμενο η εισηγήτρια Κ. Πίρι πρότεινε το άνοιγμα του κεφαλαίου 31 για την εξωτερική πολιτική, κάτι που απορρίφθηκε από την Ολομέλεια.

Η έκθεση υπενθυμίζει επίσης την «καθοριστική γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας», με ιδιαίτερη αναφορά σε Συρία και Ιράκ (..) και την καλεί «να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό κατά των τρομοκρατικών ομάδων, όπως το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ)». Της ζητά δε να εντείνει τα μέτρα για την πρόληψη της διοχέτευσης μαχητών, χρημάτων και εξοπλισμού στο ΙΚΙΛ και της διέλευσης άλλων εξτρεμιστικών ομάδων από το έδαφός της.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, με τροπολογία Κυπρίων και Ελλήνων ευρωβουλευτών εξ' ονόματος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια, το Ευρωκοινοβούλιο «καταδικάζει την πολιτική εποικισμού της Τουρκίας, την καλεί να απόσχει από την περαιτέρω εγκατάσταση Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη (...) και της ζητεί να θέσει τέλος σε κάθε είδους ενέργεια που μεταβάλλει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού και συνιστά εμπόδιο για μια μελλοντική λύση».

Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει «τη σθεναρή υποστήριξη του ΕΚ για την επανένωση της Κύπρου», τάσσεται δε υπέρ «μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δυο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους του πολίτες. (...)». Και καλεί την Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στη διοίκηση του ΟΗΕ, η δε Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι υπό την εποπτεία των τελωνειακών αρχών της ΕΕ.

Σχετικά με τις εκλογές και τη σύσταση του νέου Κοινοβουλίου, το ΕΚ «επιδοκιμάζει την εκλογή του πλέον αντιπροσωπευτικού και χωρίς αποκλεισμούς κοινοβουλίου στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας (...) και καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να εργασθούν για την εδραίωση μιας σταθερής και χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνηση».

Σε πολλά σημεία της έκθεσης οι ευρωβουλευτές εκφράζουν, πάντως, την ανησυχία τους, σε ότι αφορά «την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης και της διαφθοράς», τομείς στους οποίους επισημαίνουν σημαντικές ελλείψεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα