Ετοιμασίες για την 38η Έκθεση Γούνας

Στις εγκαταστάσεις του νέου Εκθετηρίου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, έκτασης 13.000 τ.μ, ξεκίνησαν ήδη να στήνουν τα περίπτερα τους μερικοί από τους 160 εκθέτες που συμμετέχουν φέτος στην 38η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς (9-12 Μαΐου). Οι εκθέτες προέρχονται από την Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Αμερική, Πολωνία, Ισπανία, Ρωσία
και Καναδά.

Η διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς εκτιμά σίγουρη την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, δεδομένου ότι μόνο από την Ρωσία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα επισκεφτούν την έκθεση περισσότεροι από 550 εμπορικοί επισκέπτες. Οι 200 μάλιστα θα καταφθάσουν στην ακριτική πόλη, με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις από το διοργανωτή της έκθεσης, τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο του συνδέσμου, κόστισε 3,8 εκατ.ευρώ και αφορά σε κονδύλια που προήλθαν κατά 35% από τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από τον σύνδεσμο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ηρακλής Καλλισθένης, επισημαίνει ότι η παραγωγή βιζόν στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί φέτος τα 2 εκατ. κομμάτια, ενώ διατυπώνει την εκτίμηση ότι το 2014 θα ξεπεράσουν τα 3 εκατ. κομμάτια, γεγονός που όπως υπογράμμισε θα τοποθετήσει τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών που παράγουν βιζόν-δέρματα (Δανία, Πολωνία, Ολλανδία και Φινλανδία).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλλισθένης εμφανίζεται πεπεισμένος για τη συνέχιση της ανόδου του κλάδου της γουνοποιίας, υπογραμμίζοντας ότι νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής γούνας παραμένει η Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη), όπου και κατευθύνεται τουλάχιστον το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, ενώ δυναμικά ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον πρώτο λόγο να τον έχει το Ντουμπάι, όπου λειτουργούν πλέον 180 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις- τριάντα περισσότερες σε σχέση με το 2011.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου, Φαίδων Γκιάτας, επεσήμανε ότι η ελληνική γούνα προωθείται επίσης στην Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όπως πρόσθεσε οι Έλληνες γουναράδες, με επιδείξεις μόδας και άλλες δράσεις, προσπαθούν να "ανοιχτούν" και σε αγορές ανταγωνιστικών για τον κλάδο τους χωρών, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα.

Για την εσωτερική αγορά, ο κ. Γκιάτας τόνισε ότι οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 1%-2% και σε απόλυτο αριθμό τόνισε ότι πωλούνται περίπου 10.000-15.000 κομμάτια ετησίως. Μάλιστα διευκρίνισε ότι πολλές από τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται στην εσωτερική αγορά αφορούν ουσιαστικά σε εξαγώγιμα προϊόντα, δεδομένου ότι τα περισσότερα αγοράζονται από τουρίστες.

Αναφορικά με τον κλάδο της γούνας σε επίπεδο τζίρου, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ενισχύθηκε κατά 20% πέρυσι έναντι του 2011 και σε απόλυτο αριθμό οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του κλάδου υπερβαίνουν τις 3573, όπως εξήγησε ο κ. Γκιάτας.Υπενθυμίζεται ότι το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 80%.

Το πρόγραμμα της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς 2013 είναι πλούσιο και αφορά σε:

Fashion Show, που θα γίνει την πρώτη ημέρα έναρξης στις 8.30 το βράδυ, ενώ την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 10 Μαϊου, θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τον γενικό διευθυντή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας, Mark Oaten, με θέμα : « Η γούνα στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο».

Το Σάββατο 11 Μαϊου, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από τους:πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννη Αποστολίδη, με θέμα : «Συνεταιριστικές Τράπεζες - Αποφασιστικός μηχανισμός στήριξης των ΜΜΕ της Περιφέρειας» και τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας, Χαράλαμπο Καραταγλίδη, με θέμα : «Παρουσίαση Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας - Προώθηση λογοτύπου "Greek Fur"».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα