«Εθνοκάθαρση στην ΚΑΔ»

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της στη διεθνή κοινή γνώμη την εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων αμάχων που λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με την οργάνωση, στο δυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και την οποία "δεν καταφέρνουν να εμποδίσουν" οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

"Οι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης δεν καταφέρνουν να εμποδίσουν την εθνοκάθαρση μουσουλμάνων πολιτών στη δυτική

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία", επισημαίνει καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τη δράση των χριστιανικών πολιτοφυλακών (αντι-μπαλάκα) και να αναπτύξει επαρκή αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στις πόλεις όπου απειλούνται οι μουσουλμάνοι".

Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επιδεινώθηκε μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο του 2013 από τον Μισέλ Τζοτόντια και τους αντάρτες Σελέκα, που είχαν πάρει τα όπλα στα τέλη του 2012.

Μετά την εκδίωξη του Τζοτόντια από την εξουσία τον Ιανουάριο, του οποίου το κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό κίνημα, κατηγορήθηκε για πολλές ωμότητες σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών, η χώρα βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο διαθρησκευτικής βίας, με την εμφάνιση των αντι-μπαλάκα, των πολιτοφυλακών αυτοάμυνας χριστιανών, αποφασισμένων να εκδικηθούν τους Σελέκα ως μουσουλμάνους πολίτες.

Στις 29 Ιανουαρίου στη βορειοδυτική πόλη Μπόντα, η αποχώρηση των Σελέκα, επακόλουθο της παραίτησης του αρχηγού τους, προκάλεσε πρωτοφανή έξαρση της βίας στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 84 χριστιανοί και μουσουλμάνοι, σύμφωνα με τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό.

Επίσης μια επίθεση των αντι-μπαλάκα στη δυτική περιοχή Μποσεμπτελέ προκάλεσε "τουλάχιστον 100 θύματα μεταξύ του μουσουλμανικού πληθυσμού" στις 18 Ιανουαρίου, προσθέτει η Αμνηστία.

Σχεδόν ένα τέταρτο των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του και εξαιτίας του φόβου των βιαιοτήτων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Από τον Δεκέμβριο του 2012, 246.000 άνθρωποι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες.

Μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες, σχεδόν 9.000 άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, κατέφυγαν στο γειτονικό Καμερούν, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στις 16 Ιανουαρίου, ο ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση για ανάληψη δράσης ώστε να αποτραπεί η γενοκτονία.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, "οι πολιτοφυλακές αντι-μπαλάκα διεξάγουν σφοδρές μάχες με στόχο την εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία".

Η μκο επικρίνει κυρίως "την ιδιαίτερα περιορισμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας" σημειώνοντας ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις αποδεικνύονται απρόθυμες να αποκρούσουν τις πολιτοφυλακές αντι-μπαλάκα.

Δύναμη 5.400 ανδρών της Αφρικανικής Ένωσης (Misca) σταθμεύει στη χώρα και υποστηρίζεται από τις αρχές Δεκεμβρίου από γαλλική δύναμη 1.600 στρατιωτών.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σκλήρυνε τους τόνους χθες στη Μπραζαβίλ κατά των κεντροαφρικανικών πολιτοφυλακών, τονίζοντας ότι οι διεθνείς δυνάμεις είναι έτοιμες να θέσουν τέρμα στις ωμότητες, "αν χρειαστεί δια της στρατιωτικής βίας".

Η προειδοποίηση του Λε Ντριάν διατυπώνεται ύστερα από ανάλογες δηλώσεις πολλών γάλλων στρατιωτικών αξιωματούχων και της Misca.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα