Εθνικός στόχος η ανάπτυξη

Δύο είναι οι εθνικοίστόχοι που πρέπει πάση θυσία να επιδιώξουμετώρα, όπως επισημαίνεται στην ενδιάμεσηέκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τηνομισματική πολιτική 2011 η οποία υποβλήθηκεσήμερα στη Βουλή. Ειδικότερα,όπως σημειώνεται πρώτος στόχος είναιη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτωνστη δημοσιονομική διαχείριση, με ρυθμούςυψηλότερους απ' ό,τι προβλέπεται καιδεύτερος στόχος, η συντομότερη ανάκαμψηκαι ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ταεπόμενα χρόνια.

Όπως

σημειώνεταιστην έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος έχειυποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν άλλαπεριθώρια αύξησης της φορολογικήςεπιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικώνπροσώπων και ότι η αιχμή της πολιτικήςγια την αύξηση των εσόδων -που είναιασφαλώς απαραίτητη- πρέπει να είναι ησύλληψη της φοροδιαφυγής. Περαιτέρωαύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης τωνήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνονα επιτείνει την ύφεση, αλλά και ναοδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενοαποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησηςτων εσόδων.

Αυτό πρέπει να ληφθείσοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του νέουφορολογικού νομοθετικού πλαισίου, τοοποίο θα πρέπει να αποφύγει την επιβολήνέων επιβαρύνσεων ιδιαίτερα στους κατάτεκμήριο ειλικρινείς φορολογουμένους.Θα πρέπει επίσης να περιγράψει μεσαφήνεια τις προϋποθέσεις -δηλαδήπρώτα και κύρια την πρόοδο τηςδημοσιονομικής εξυγίανσης- υπό τιςοποίες θα γίνει δυνατή η μείωση τηςφορολογικής επιβάρυνσης των ειλικρινώνφορολογουμένων.

Επιπλέον, τονίζεταιότι «η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της26ης Οκτωβρίου είναι σταθμός στην πορείαπροσαρμογής της οικονομίας. Κύριοςστόχος της συμφωνίας για την Ελλάδαείναι η ελάφρυνση του βάρους του δημόσιουχρέους και των δαπανών εξυπηρέτησήςτου, ενώ έως το τέλος του 2011 προβλέπεταινα υιοθετηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμαστήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και τοΔΝΤ».



Πηγή:www.capital.gr



Keywords
Τυχαία Θέματα