Έρευνα για την Αίγυπτο ζητεί η HRW

Έρευνα για την εμπλοκή του σε πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να διεξαχθεί εις βάρος του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) παρουσιάζοντας την έκθεσή της για τις δολοφονίες εκατοντάδων ισλαμιστών διαδηλωτών πριν από ένα χρόνο.

Ο αλ Σίσι, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχήμ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν ρόλους-κλειδιά στην
επιχείρηση κατά των πολλών χιλιάδων διαδηλωτών, ανέφερε η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν την έκθεση ως μεροληπτική και κατηγόρησαν την HRW ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Αιγύπτου και το διεθνές δίκαιο με το να παίρνει συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και να συγκεντρώνει στοιχεία χωρίς την άδεια να δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η έκθεση αγνοεί τις δολοφονίες εκατοντάδες ανθρώπων στις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις "στα χέρια εκείνων τους οποίους (η έκθεση) χαρακτηρίζει ειρηνικούς διαδηλωτές", αναφέρει η κυβέρνηση.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 817--ίσως και περισσότεροι από 1.000--διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο σοβαρότερο περιστατικό που σημειώθηκε όταν η αστυνομία διέλυσε καθιστική διαμαρτυρία των υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην Ραμπάα αλ Ανταγουίγια, στο ανατολικό Κάιρο, στις 14 Αυγούστου του περασμένου χρόνου.

Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η έκθεση αγνόησε και το γεγονός ότι το πρώτο θύμα στην Ραμπάα αλ Αντουάγια ήταν ένας αξιωματικός της αστυνομίας και ότι η επιχείρηση διεξήχθη κατόπιν εντολών από τις εισαγγελικές αρχές και ύστερα από προσπάθειες να πειστούν οι διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τον χώρο.

"Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας θεωρείται μία συστηματική, γενικευμένη επίθεση εναντίον του αμάχου πληθυσμού στο πλαίσιο μίας κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι ακριβώς ό,τι είδαμε στην πλατεία Ραμπάα", λέει ο ερευνητής της οργάνωσης Όμαρ Σακίρ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με την έκθεση.

Τα γεγονότα της Ραμπάα αλ Ανταουίγια είναι "από τις μαζικότερες δολοφονίες διαδηλωτών μέσα σε μία μόνο ημέρα στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία" ξεπερνώντας σε αριθμό θυμάτων και τα γεγονότα του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν της Κίνας, ανέφερε η οργάνωση.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι τουλάχιστον 368 ισλαμιστές διαδηλωτές έπεσαν θύματα "παράνομων δολοφονιών" σε πέντε άλλες περιπτώσεις κατά τους δύο μήνες μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον τότε αρχηγό του στρατού αλ Σίσι, στις 3 Ιουλίου.

Σχετικά με τα γεγονότα στην Ραμπάα, η έκθεση της οργάνωσης βασίστηκε στις καταθέσεις 122 αυτοπτών μαρτύρων περιλαμβανομένων διαδηλωτών, δημοσιογράφων, γιατρών και κατοίκων της περιοχής.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας είτε προειδοποίησαν ανεπαρκώς, είτε καθόλου και άνοιξαν πυρ εναντίον πολυάριθμου πλήθους αφήνοντάς του καμία ασφαλή έξοδο επί σχεδόν 12 ώρες", σύμφωνα με την HRW.

Η έκθεση επικαλείται, μεταξύ άλλων, το προσωπικό σε ένα νοσοκομείο μέσα στη ζώνη διαμαρτυρίας που υποστήριξε ότι η αστυνομία τους υποχρέωσε να αφήσουν πίσω τους νεκρούς διαδηλωτές, ακόμη και τους τραυματισμένους.

"Αυτό που απαιτείται τώρα είναι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να διενεργήσουν μία ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη σφαγή στην Ραμπάα και με τις άλλες δολοφονίες που συντελέστηκαν την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2013 με στόχο την αναγνώριση και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των δραστών αυτών των δολοφονιών", είπε ο Σακίρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα