Ο Ρ. Σπυρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μίλησε στις 12/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές:

«Το κρίσιμο θέμα των ημερών και της περιόδου αυτής είναι να βρούμε μια δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία θα είναι βιώσιμη και δυνατή στην παρούσα φάση της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Αυτό προσπαθούμε συνολικά. Αν τελικά αυτό συμβεί και έχουμε ένα διαχειρίσιμο τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους οφειλέτες,
πιστεύω ότι θ' αυξηθούν πάρα πολύ τα έσοδά μας και παράλληλα μια σειρά επιχειρήσεων που έχει διολισθήσει σε αυτή την κατηγορία, σιγά - σιγά θ' αναταχθούν και θ' απελευθερωθούν από αυτό το τεράστιο εμπόδιο».

* Για το μέτρο των δόσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:

«Τα επιχειρήματα που έχει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά ισχυρά και επειδή πιστεύω ότι και στην τρόικα λειτουργεί η λογική, εκτιμώ ότι θα βρεθεί κοινός τόπος».

Δημοσιογράφος: Σε τι ποσό ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ;

Ρ. Σπυρόπουλος: «Γύρω στα 8 - 9 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, θεωρώ ότι εισπράξιμο είναι περίπου το 50 - 60%. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το εισπράξουμε όλο, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε ρεαλιστικά τα πράγματα. Υπάρχουν και επιχειρήσεις που είναι σε κατάσταση πτώχευσης, καθώς και επιχειρήσεις που μοιραία θα οδηγηθούν σε πτώχευση. Άρα, λοιπόν, υπολογίζουμε ότι γύρω στο 60% είναι διεκδικίσιμο, με μεγαλύτερη ασφάλεια».

* Για τις αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών προς το ΙΚΑ:

«Ένα από τα αναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζουμε είναι το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, ένα πολύ οδυνηρό μέτρο για τους οφειλέτες. Προβαίνουμε σε κατάσχεση και σε μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους στις τράπεζες. Είναι ένα ιδιαίτερα επαχθές μέτρο για τον οφειλέτη, αλλά ο νόμος αυτό ορίζει. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».

Δημοσιογράφος: Έχοντας εξαντλήσει, υποθέτω, όλα τα προηγούμενα στάδια.

Ρ. Σπυρόπουλος: «Φυσικά. Γι' αυτό ένα από τα προηγούμενα στάδια που μας δίνει τη δυνατότητα να εξαντλήσουμε με μια επιείκεια ή μια δυνατότητα των οφειλετών ν' ανταποκριθούν, είναι η ρύθμιση των οφειλών».

* Για την καθυστέρηση καταβολής συντάξεων από το ΙΚΑ:

«Υπάρχουν περιοχές που οι συντάξεις απονέμονται σε δύο μήνες και υπάρχουν περιοχές που οι συντάξεις απονέμονται σε ένα χρόνο ή σε 15 μήνες. Το θέμα αυτό, όμως, θα το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει σε εξέλιξη μια μηχανογραφική εφαρμογή, η οποία θα ψηφιοποιήσει όλα τα ασφαλιστικά διακαιώματα, τα οποία κατοχύρωσαν οι ασφαλισμένοι μας πριν από το 2002, δεδομένου ότι από το 2002 και μετά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι μηχανογραφημένα, είναι στο ψηφιακό μας αρχείο και αναζητούνται με το πάτημα ενός κουμπιού. Έχουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού χρόνου πριν από το 2002. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο το οποίο θα μηδενίσει το χρόνο εντοπισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πριν από το 2002 με τη μηχανογράφηση τους. Άρα, λοιπόν, για έναν ακόμη χρόνο, δυστυχώς, οι συνταξιούχοι μας σε κάποιες περιοχές και δυστυχώς στο λεκανοπέδιο θα περιμένουν να πάρουν τη σύνταξη τους σε παράλογους χρόνους, διότι ένας λογικός χρόνος, πιστεύω είναι 1 - 3 μήνες. Όμως η προσωρινή σύνταξη δίνεται. Φτάνει στο 80 - 90%, δίνεται το αργότερο σε τρεις μήνες και είναι ένα εργαλείο που σε αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα μηχανογραφική εφαρμογή που θα μηδενίσει το χρόνο απόδοσης σύνταξης, είναι μια ανάσα για τους συνταξιούχους μας».

Δημοσιογράφος: Πόσες αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν ακόμα;

Ρ. Σπυρόπουλος: «Ποτέ δεν υπερβαίνουν τις 60.000 - 70.000. Για την κύρια σύνταξη μιλάμε...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα