«Επίθεση» φιλίας στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί εκτίμησε σήμερα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και στη Σαουδική Αραβία θα «άξιζαν» να γίνουν πιο θερμές, σε μια συγκυρία που οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών της Μέσης Ανατολής μοιάζουν να αμβλύνονται.

«Οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία αξίζουν να είναι πιο θερμές», δήλωσε ο Ροχανί σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Οι
θέσεις της Σαουδικής Αραβίας πλησιάζουν περισσότερο στις δικές μας», εκτίμησε ο ίδιος.

Ο Ροχανί αντέδρασε επιφυλακτικά στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν καταδίκασε, αλλά ούτε ενέκρινε, την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αραβικές συμμαχικές χώρες.

«Οι βομβαρδισμοί πρέπει να υπόκεινται σε κάποιο (νομικό) πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν σε κάποια τρίτη χώρα», είπε ο Ροχανί, μιλώντας μέσω μεταφραστή, και πρόσθεσε ότι χωρίς την εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ρητό αίτημα από την κυβέρνηση της χώρας που πλήττεται, οι στρατιωτικές επεμβάσεις «δεν έχουν καμία νομική βάση».

Ο Ροχανί πρόσθεσε ότι δεν είναι προγραμματισμένο να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα