Επιστροφή με ... παρεμβάσεις

Με πακέτο είκοσι παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, θα επιστρέψουν την επαύριο των εθνικών εκλογών, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.Είτε μέσω των άμεσων πιέσεων που έχουν ασκήσει είτε μέσω της ανά τακτά διαστήματα επαναφοράς των ίδιων μέτρων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οι εκπροσωποι των δανειστών μας έχουν καταδείξει ότι αντιμετωπίζουν α) το συνταξιοδοτικό ως τον μεγάλο δημοσιονομικό ασθενή και β) το όποιο προστατευτικό πλαίσιο στις εργασιακές σχεσεις ως τροχοπέδη για τον περιορισμό της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων.


Στο ασφαλιστικό, η τρόϊκα ζητά:


1)Εισαγωγή

ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, όπως ισχύει με τις επικουρικές, που θα επιτρέπει αυτόματες παρεμβάσεις στο ύψος των συνταξεων.


2.Αύξηση στις 6.000 από 4.500 των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, δηλαδή στα 20 χρόνια από 15 που είναι σήμερα, για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης. Για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης προτείνεται να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την ταυτόχρονη καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.


2.Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν τη πρόωρη συνταξιοδότηση πριν την συμπλήρωση των 62 ετών.

3.Διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ και την χορήγηση του μόνο σε δικαιούχους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

4.Αναπροσαρμογή των κατώτατων συντάξεων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) σύμφωνα με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και προσδιορισμός των εισφορών, με βάση τον τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα.

5.Αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και εναρμόνισή τους με αυτά που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, από το 2010.

6.Οι κατώτατες καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να εναρμονιστούν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και το ύψος τους να ανταποκρίνεται στις εισφορές των ασφαλισμένων, σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

7.Κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης, που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές και αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

8.Ενιαία πληρωμή και είσπραξη εισφορών και φόρων, με χρονικό ορίζοντα το 2017, και δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων και ιδιωτών και

9.Δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Φορέα για την σταδιακή εναρμόνιση εισφορών και παροχών.


Στις εργασιακές σχέσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ζητούν:


1.Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, διά νόμου, χωρίς την εμπλοκή παραγόντων του υπουργείου Εργασίας στην τελική αποφαση για την πραγματοποίηση τους.


2.Περαιτέρω μείωση κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, με το επιχείρημα ο δραστικός περιορισμός του μέσου μισθού λειτουργεί ως τροχοπέδη για την πρόσληψη νέων ή ανειδίκευτων.


3.Αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση, ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από το 50%+1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι το 50%+1 των παρόντων, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος).


4.Ουσιαστική επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας ("λοκ αουτ"), βάσει του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα.


5.Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες σήμερα.


6.Κατάργηση της προστασίας από απόλυση των συνδικαλιστών για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους.


7.Περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους από τις επτά στις τρεις ημέρες.


8.Μείωση των ημερών αμειβόμενης αδείας εκλεγμένων συνδικαλιστών σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.


9.Διατηρηση του προστατευτικού πλαισίου μόνο για τα 21 πρώτα ιδρυτικά μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τέλος


10.Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα συνδικάτα και οι «προστατευόμενοι» συνδικαλιστές,ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από την πολιτεία και τους εργοδότες.


Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα