Επίσκεψη στη Βιρμανία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η γνωστή ηθοποιός και υποστηρίκτρια της ActionAid Emma Thompson επισκέφτηκε μαζί με το γιό της Tindy και τη Γενική Διευθύντρια της ActionAid International Joanna Kerr τη Βιρμανία όπου συνάντησαν την τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης αντικαθεστωτική Aung San Suu Kyi,

ακτιβιστές και πολιτικούς ηγέτες.


«Πήγα στη Βιρμανία για να ακούσω τις απόψεις πολλών και διαφορετικών ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν όλους τις τομείς της κοινωνίας. Όλοι μου έδωσαν το ίδιο μήνυμα, ότι η ιστορία που έβγαινε από τη Βιρμανία ήταν πολύ άσπρο μαύρο και για πολύ καλό λόγο, αλλά ότι τους τελευταίους μήνες ο έλεγχος έχει αρχίσει να χαλαρώνει, ότι η ιστορία έχει αρχίσει να αλλάζει» εξηγεί η Emma Thompson.

«Υπάρχουν δυσκολίες και πολλές προκλήσεις. Για παράδειγμα είναι ελάχιστο το ποσοστό που δίνει η κυβέρνηση στην υγεία και την παιδεία. Υπάρχουν, επίσης, εθνοτικές διαφορές που εντείνουν τα προβλήματα. Είδα βαθιά, άγρια φτώχεια, αλλά ένιωσα ότι ξεκινάει ένας πραγματικός διάλογος ανάμεσα στους ανθρώπους και την κυβέρνηση. Το ταξίδι αυτό μου έδωσε ελπίδα.»

«Η συνάντηση με την Aung San Sui Kyi ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Είναι μια εκπληκτική γυναίκα με μια συνεχή, σοφή και ευφυή αξιοπρέπεια. Την ενδιαφέρουν πολύ οι τέχνες και μιλήσαμε πολύ για ταινίες και βιβλία. Είναι πολύ οξυδερκής, όπως φαντάζεστε, για το πολιτικό κίνημα στη χώρα της, για αυτό που συμβαίνει. Είναι πολύ επιφυλακτική αλλά αισιόδοξη. Η φράση που χρησιμοποίησε για αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι ‘είναι πολύ σημαντικό να μην προχωρήσουμε με απρεπή βιασύνη’.»

Η ActionAid δουλεύει στη Μιανμάρ εδώ και 11 χρόνια στηρίζοντας πρωτοβουλίες που βοηθούν γυναίκες και νέους. Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύουμε νέους εθελοντές που δουλεύουν σε ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες, βοηθώντας να εντοπιστούν οι προτεραιότητες σε κάθε περιοχή όπως νέα σχολεία, πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε υπηρεσίες υγείας ή ειρηνευτική διαδικασία. Στη συνέχεια πιέζουν την τοπική κυβέρνηση ώστε να τα πετύχουν.

Πηγή: www.actionaid.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα