Επίσκεψη Σαρκοζί στη Μαδρίτη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έφθασε σήμερα στη Μαδρίτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, την ώρα που η κρίση χρέους πλήττει την ευρωζώνη μετά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα χωρών, μεταξύ τους η Γαλλία και η Ισπανία.

Ο Σαρκοζί
αναμένεται να γίνει δεκτός στα ανάκτορα από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος που θα του απονείμει το παράσημο του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, την ανώτερη ισπανική τιμητική διάκριση, η οποία καθιερώθηκε το 1430.

Η Ισπανία θέλει να ευχαριστήσει με αυτό τον τρόπο τον πρόεδρο Σαρκοζί για το ρόλο του στην καταπολέμηση της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι βάζει τέλος σε περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων.

Ύστερα από γεύμα με τον βασιλιά, ο Νικολά Σαρκοζί θα γίνει ο πρώτος αρχηγός κράτους που συναντάται με τον Ραχόι, από τις 21 Δεκεμβρίου που ο ισπανός πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός θα δεχτεί αύριο, Τρίτη τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι Σαρκοζί και Ραχόι αναμένεται να προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί στις 30 Ιανουαρίου. Οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και την τροποποίηση των συνθηκών.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται τρεις ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας κατά μια βαθμίδα, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας υποβαθμίστηκε κατά δύο ακόμη βαθμίδες από το οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

    
Keywords
Τυχαία Θέματα