Πρόκληση Guardian με φόντο την Κύπρο και Ρώσους ολιγάρχες

Ρώσοι και Ουκρανοί δισεκατομμυριούχοι ολιγάρχες απέκτησαν μέσω Κύπρου διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων «χρυσής βίζας», σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Όπως «αποκαλύπτει» με προβοκατόρικο τρόπο η βρετανική εφημερίδα, από το 2013 η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αντλήσει περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς μέλη της ρωσικής και ουκρανικής ελίτ εκμεταλλεύθηκαν το πρόγραμμα παροχής διαβατηρίου ή υπηκοότητας

με αντάλλαγμα επενδύσεις. Μόνο πέρσι, υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Το 2013, η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική της χορήγησης βίζας σε όσους αιτούντες επενδύουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα, ενώ θα αγοράζαν και σπίτι για μόνιμη κατοικία στο νησί και θα έπρεπε να επισκέπτονται το νησί τουλάχιστον μία φορά κάθε επτά χρόνια.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πριν από το 2013 η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος. Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.

Το 2016, μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, με νέα ανακοίνωση, έκανε σημαντική μείωση του ποσού των συλλογικών επενδύσεων για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου από πολίτες τρίτων χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει το δημοσίευμα, θα συζητήσει μια τροπολογία που υπέβαλε η βουλευτίνα της Πορτογαλίας Άνα Γκόμες, απαιτώντας από τις χώρες να διεξάγουν ενδελεχείς ελέγχους στους αιτούντες «χρυσές βίζες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συντάκτες του άρθρου είναι ο Στέλιος Ορφανίδης, η Σάρα Φαρόλφι και ο Ντέιβιντ Πεγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα