Επίσκεψη Γερουλάνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Τον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου από χθες βρίσκονται οι επαναπατρισθείσες αρχαιότητες από το Μουσείο Γκετί, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη, τον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκο Καλτσά, και τη διευθύντρια της Τεκμηρίωσης και Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών, Σουζάνα Χούλια.

«Ο επαναπατρισμός

των δύο αρχαιοτήτων έχει και ουσιαστική και συμβολική σημασία. Πρόκειται για δύο υπέροχα κομμάτια με σημαντική αξία, αλλά ο συμβολισμός της επιστροφής είναι ακόμα πιο σημαντικός. Δείχνει τις ακούραστες προσπάθειες που πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να διασφαλίζει ότι αρχαιότητες που φεύγουν παράνομα από τη χώρα μας θα επιστρέφουν σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο υπουργός, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε ότι το Μουσείο Γκετί, κρατούσε αυτές τις αρχαιότητες από το 1975 και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, διαχρονική, για να φτάσουμε στο σημερινό γεγονός. Θεωρώ ότι η επιστροφή αυτή στέλνει το μήνυμα ότι δεν σταματήσουμε την προσπάθεια ανάκτησης κάθε μνημείου που έχει εξαχθεί παράνομα από τη χώρα, μέχρι να διασφαλίσουμε την επιστροφή του και τη τιμωρία αυτών που το έκλεψαν. Η συμφωνία που κάναμε με το Μουσείο Γκετί, μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία, αλλά και να συνεργαστούμε και σε άλλα πράγματα, που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο συντηρούνται οι αρχαιότητες, τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται.

Κομμάτι του επιτύμβιου αναγλύφου βρίσκεται στο Μουσείο Κανελλοπούλου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το μνημείο θα ενωθεί και, επίσης, είναι σημαντικό ότι το Γκετί αναγνώρισε την σημασία το έργο να είναι ολοκληρωμένο».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας και ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών μεταξύ του ΥΠΠΟΤ και του Μουσείου Γκετί, το Μουσείο θα φιλοξενήσει μία αρχαία ενεπίγραφη στήλη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία απεικονίζει τον Ηρακλή και τον Αντίοχο, ήρωα της Αντιοχίδος φυλής. Η επιγραφή αναφέρεται σε τιμές που θα αποδοθούν επ’ ανδραγαθία στον ταξίαρχο επιλέκτων Προκλείδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα