«Επικοινωνώ άρα είμαι ελεύθερος»

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα σε σχολεία και φυλακές με τίτλο «Επικοινωνώ άρα είμαι ελεύθερος» υλοποιείται από τη ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.Κρατούμενες των φυλακών Θήβας και μαθητές από Γʼ Γυμνασίου έως και Γʼ Λυκείου, αναπτύσσουν διάλογο με πολλαπλές δημιουργικές δράσεις.

Παράλληλα καλλιτέχνες-θεραπευτές διδάσκουν τις κρατούμενες βασικά στοιχεία φωτογραφίας, βίντεο και animation

και αντίστοιχα, δουλεύουν με τους μαθητές των σχολείων πάνω σε τεχνικές φωτογραφίας.

Στόχος να δημιουργηθεί το Αλφαβητάρι των Δικαιωμάτων, ένα ψηφιακό κολλάζ από τις κρατούμενες και οι φωτογραφίες των μαθητών οι οποίες θα εκτυπωθούν σε μεγάλο μέγεθος να μεταμορφώσουν τους διαδρόμους της φυλακής.

Οι «μέσα» και οι «έξω» μπορεί να μη συναντηθούν πότε! Όμως, το Αλφαβητάρι των Δικαιωμάτων που θα έχουν δημιουργήσει θα θυμίζει πως καμία φυλακή δεν μπορεί να περιορίσει τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία!

Το πρόγραμμα στις φυλακές θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι το Μάιο του 2015 και περιλαμβάνει τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Το πρόγραμμα στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2015 και περιλαμβάνει 10 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις στα σχολεία που θα επιλεγούν.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου μιλώντας στην Καλλιόπη Ασλανίδου επεσήμανε ότι «μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση δίνεται η αίσθηση της ελευθερίας, η οποία είναι πολύτιμη τόσο για τους μαθητές όσο και για τις κρατούμενες των φυλακών Θήβας».

Η ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ από το 2008 στηρίζει με καινοτόμα προγράμματα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, παιδιά με ειδικές ανάγκες, φυλακισμένους, ιδρύματα κ.ά. Τα προγράμματα χρησιμοποιούν ως «εργαλεία» την καλλιτεχνική παιδεία, τη θεραπεία μέσω της τέχνης και τα νέα μέσα (βίντεο, φωτογραφία κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα