Επέμβαση καταρράκτη χωρίς νυστέρι

Άλματα στον τομέα της οφθαλμολογίας έχουν κάνει Έλληνες γιατροί, πρωτοπορώντας σε καινοτόμες διαγνωστικές τεχνολογίες. Ενδεικτική η περίπτωση της επέμβασης καταρράκτη με τη χρήση δύο μηχανημάτων laser τελευταίας τεχνολογίας που «αχρηστεύουν» το νυστέρι και τους κλασικούς υπερήχους.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή επέμβαση που εισήχθη στην κλινική Οφθαλμολογία από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Οφθαλμολογίας, κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα
984 και την Έλενα Μπρέγιαννη τόνισε ότι το βασικό πλεονέκτημα της επέμβασης είναι η πιο ασφαλής μετεγχειρητική πορεία και η μικρότερη καταπόνηση των ευαίσθητων ιστών του ματιου.

Η επιστημονική ομάδα του κ. Κανελλόπουλου, στην Αθήνα, έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά το συνδυασμό femtosecond και nanosecond lasers για την επέμβαση του καταρράκτη, κάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, μη απαραίτητη τη χρήση νυστεριού ή ενέργειας με κλασικό υπέρηχο.

Επιπλέον, έχει εισάγει στην Κλινική Οφθαλμολογία πολλαπλές τεχνικές διασύνδεσης κολλαγόνου, όπως η μεγαλύτερη ισχύς, το Πρωτόκολλο της Αθήνας (αποτελεί συνδυασμό εξομάλυνσης της ανωμαλίας του κερατόκωνου με laser και υψηλής ισχύος διασύνδεση κολλαγόνου), της LASIK Χtra, που είναι χρήση διασύνδεσης κολλαγόνου σαν μία επιπλέον σταθεροποίηση σε επεμβάσεις ρουτίνας LASIK για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.

Οι καινοτόμες και συνάμα επιστημονικές εξελίξεις στην οφθαλμολογία θα παρουσιαστούν αύριο 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Οφθαλμολογικής Επιστημονικής Ημερίδας, με θέμα «Τρισδιάστατη (3D) αναπαραγωγή επεμβάσεων καταρράκτη και μυωπίας μόνο με laser (χωρίς νυστέρι), τεχνικές διασύνδεσης κολλαγόνου και νέες απεικονιστικές μέθοδοι στην Οφθαλμολογία».
Την ημερίδα συνδιοργανώνει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας μαζί με την ISRS/AAO (International Society of Refractive Surgery/American Academy of Ophthalmology) και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision.gr υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Οφθαλμολογίας Αναστάσιου Κανελλόπουλου, Xειρουργού-Oφθαλμίατρου.

Θα συμμετέχουν 15 ομιλητές, Xειρουργοί-Oφθαλμίατροι, τόσο από τον ελληνικό χώρο όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά παγκοσμίως θα παρουσιαστούν αποτελέσματα διαθλαστικής αλλαγής του κερατοειδή, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί κερατοειδικός ιστός, μόνο με διασύνδεση κολλαγόνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα