Επαρκώς θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα

Διαπραγματευτικό χαρτί 11 δις ευρώ για την κυβέρνηση, μετά τα επιτυχημένα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Το πλεόνασμα κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαπιστώθηκε ανοίγει το δρόμο για τη χρησιμοποίηση σχεδόν του συνόλου των αποθεμάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη λεγόμενη πιστωτική γραμμή στήριξης, και η θετική αυτή εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως ατού στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για έξοδο από το μνημόνιο,
μετά την αναταραχή στις αγορές και τις πιέσεις των Βρυξελλών.

Θετικά αποτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , με τον εκπρόσωπό του, Τζέρρυ Ράις, να δηλώνει πως σηματοδοτεί την ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και η ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι το αποθεματικό του ΤΧΣ θα πρέπει να παραμείνει διαθέσιμο τουλάχιστον ώς τα μέσα του 2015, ώστε να ολοκληρωθούν προηγουμένως όλες οι διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών (πωλήσεις θυγατρικών, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κτλ) . Δεν μπορούν να υπολογιστούν επακριβώς οι ζημιές του Δημοσίου. Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την περασμένη άνοιξη, εξαιρέθηκε από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και βασικός μέτοχος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με αποτέλεσμα η περιουσία του ΤΧΣ, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου, να απομειωθεί κατά περίπου 7 δισ. ευρώ.
“Τα πράγματα πήγαν καλύτερα από ότι περιμέναμε” δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, και πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νίκος Φίλιππας, τονίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να διοχετευθούν χρήματα στην πραγματική Οικονομία.

«Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση», τονίζει ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως «αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς». Πλέον οι τράπεζες μπορούν να στραφούν τόσο στην στήριξη της οικονομίας, όσο και στη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κόντρα πάντως ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η εκπρόσωπος Τύπο της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, σχολίασε πως «μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται πια κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις ‘προτάσεις’ του», προσθέτοντας πως με δηλώσεις περί εθνικοποίησης τραπεζών η αξιωματική αντιπολίτευση «απείλησε ουσιαστικά» την παρουσία της Ελλάδας στο ευρωσύστημα. «Όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα