Εορτασμοί Ανεξαρτησίας σε Κροατία, Σλοβενία

Η 22η επέτειος ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας γιορτάζεται σήμερα στις δύο χώρες, με σειρά εκδηλώσεων και με την οικονομική κρίση να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος στα μηνύματα των ηγετών τους.

Στις 25 Ιουλίου του 1991, η Βουλή της Κροατίας έλαβε τη συνταγματική απόφαση για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κροατίας, με την οποία επικυρώθηκε η έναρξη διαδικασίας αποσύνδεσης της από τις υπόλοιπες πρώην Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας. Προηγήθηκε δημοψήφισμα,

στο οποίο η πλειοψηφία των πολιτών, δηλαδή το 92,18%, αποφάνθηκε ότι η Κροατία δεν θα παραμείνει στη Γιουγκοσλαβία ως ενιαίο ομοσπονδιακό κράτος.

Λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η Σλοβενία δέχθηκε επίθεση από το Γιουγκοσλαβικό Λαϊκό Στρατό.

Την ίδια μέρα, στις 25 Ιουνίου του 1991, η Σλοβενική Βουλή υιοθέτησε το Βασικό Συνταγματικό Χάρτη και τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Σλοβενίας, με βάση το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 23 Δεκεμβρίου του 1990, στο οποίο το 88,2% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της απόσχισης από τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ τόνισε ότι η χώρα πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της και ότι οι Σλοβένοι πρέπει να παραμείνουν κύριοι της τύχης τους.

"Εμείς απλά πρέπει να επιτύχουμε, οτιδήποτε άλλο θα ήταν επαίσχυντη προδοσία" είπε ο Σλοβένος πρόεδρος, σε ομιλία του χθες στην πλατεία Κογκρέσου, στη Λιουμπλιάνα και κάλεσε τους πολίτες σε ενότητα.

"Είναι ηθικό και πολιτικό καθήκον μας προς τους θαρραλέους και πατριώτες πρόγονούς μας και πάνω απ΄όλα προς τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε τα όνειρά από τα παιδιά μας" υπογράμμισε ο κ. Παχόρ και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, η Βουλή και άλλοι κρατικοί θεσμοί απάντησαν στην κρίση ξεκινώντας προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πολύ αργά και με πολύ περιορισμένη αποφασιστικότητα.

Ο κ. Παχόρ τόνισε ότι η παρούσα κρίση δεν είναι η χειρότερη στην ιστορία των Σλοβένων, αλλά είναι τόσο απαιτητική που "απαιτεί ξανά ενότητα, αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και τολμηρά βήματα, ώστε να υπάρξει νίκη".

"Μία διμέτωπη μάχη είναι αναγκαία, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι και ταυτόχρονα να συμμετάσχουμε στην επίλυση των κοινών προβλημάτων της Ευρώπης", είπε.

Στην κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Κογκρέσου παρέστησαν η πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ και ο πρόεδρος της Βουλής, Γιάνκο Βέμπερ, όχι όμως και οι εκπρόσωποι του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα, οι οποίοι επέλεξαν να συμμετάσχουν σε εναλλακτική εκδήλωση στο Τσέλιε.

Το SDS και ο πρόεδρός του διαμαρτυρήθηκαν και δεν συμμετείχαν στον κεντρικό εορτασμό, επειδή προσκλήθηκαν βετεράνοι του Β' Παγκόσμιου Πολέμου οι οποίοι κρατούσαν σημαίες με το πεντάκτινο αστέρι, το οποίο για το κόμμα της αντιπολίτευσης αποτελεί σύμβολο του απολυταρχικού καθεστώτος.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Σλοβενίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τα θύματα του πολέμου του 1991 για τη ανεξαρτησία της Σλοβενίας στο κοιμητήριο Ζάλε.

Στην Κροατία, η ηγεσία της χώρας κατέθεσε στεφάνια και άναψε κεριά στο κοιμητήριο Μιρογκόι, στο κοιμητήριο των εθνικών ηρώων, στο κοιμητήριο των πεσόντων στον Πατριωτικό Πόλεμο και στον τάφο του πρώτου προέδρου Φράνιε Τούτζμαν.

Ο πρόεδρος της Κροατίας στο μήνυμά του ευχήθηκε στους Κροάτες και τόνισε ότι τέτοιες επέτειοι "αποτελούν ευκαιρία για να θυμόμαστε το παρελθόν, να σκεφτόμαστε τις κακές και καλές πλευρές του παρόντος και να σχεδιάζουμε το μέλλον".

"Από τη γέννηση του νέου κροατικού κράτους, τη διαφύλαξη του οποίου οφείλουμε στους Κροάτες ήρωες του Πατριωτικού Πολέμου και στον πατριωτισμό των πολιτών μας έως σήμερα, στόχος της πολιτικής μας ήταν η ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς" υπογράμμισε.

"Από την Ευρώπη έχουμε ήδη κερδίσει. Αναφέρομαι λιγότερο στα προενταξιακά κονδύλια και περισσότερο στο γεγονός ότι η Κροατία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκπληρώνοντας τα κριτήρια για την ΕΕ έγινε καλύτερη κοινωνία" είπε και πρόσθεσε: "ενισχύσαμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμφιλιωθήκαμε με τους γείτονες, εδραιωθήκαμε στη διεθνή σκηνή, ενισχύσαμε τους θεσμούς και αρχίσαμε τη μάχη κατά της διαφθοράς".

"Όμως είμαστε μακριά από την τελειότητα. Το κράτος δεν λειτουργεί όπως θέλουμε και είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση που οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε καταστροφή και πολλούς πολίτες στην φτώχεια" είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σημαντικότερη αποστολή για τις αρχές από την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

"Για τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ, με τα σημαντικά οικονομικά μέσα που θα διατεθούν, για το αναμενόμενο ενδιαφέρον νέων επενδυτών, για τις δυνατότητες ανάπτυξης, βλέπω την ΕΕ ως κίνητρο και βασικό εργαλείο υπερνίκησης της κρίσης" ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς θα παραθέσει δεξίωση και θα ακολουθήσει συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στο Εθνικό Θέατρο της Κροατίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα