Έντονες πιέσεις για συμφωνία με την τρόικα

Πιέσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας ασκήθηκαν στην Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup. Ανοιχτά μέτωπα παραμένουν «στα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές αλλαγές», σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό» να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας με την τρόικα
και πως σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης το πιθανότερο είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης να συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup τον Απρίλιο.
Για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητική βάση και κάποια πρόοδος έχει συντελεστεί. Δήλωσε πως δεν επιρρίπτει ευθύνες «σε κανέναν» για την καθυστέρηση, συμπλήρωσε όμως ότι τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπορούν να μένουν επ' αόριστον στην Αθήνα» είπε. Από την πλευρά του ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την τελευταία συνέντευξη Τύπου, μετά το προηγούμενο Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν αύριο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Βloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, η τρόικα είναι αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές εντός το 2014. Η τρόικα, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, φοβάται ότι εάν χάσει την επιρροή της στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αρνηθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης.


Την ανάγκη "να χαλαρώσει λίγο η μέγγενη του χρέους, με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα", εξέφρασε από τη πρεσβεία της Γαλλία στην Αθήνα,ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας Ζαν-Πιερ Μπελ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάνοντας έμμεση αναφορά σε διαγραφή του χρέους.

Την ίδια ώρα, μελέτη για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίων θέσεων εργασίας με άξονα το δημόσιο και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα παρουσιάσουν σε λίγη ώρα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και το Ινστιτούτο Λεβί. Σε διαφορετική περίπτωση ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων εκτιμούν ότι, θα απαιτηθούν 20 χρόνια για την επιστροφή του ποσοστού της ανεργίας, στην προ μνημονίων εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα