Προς αναστολή της μετεγκατάστασης

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην οδό Μεσογείων, μετά την πολύωρη κινητοποίηση των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, οι οποίοι αντιδρούν στο επιχειρούμενο γκρέμισμα 12 κτισμάτων του καταυλισμού τους, και στη μεταφορά τους στο όρος Πατέρα, στα Μέγαρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Στέλιο Καλαμιώτη, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρότεινε, ατύπως, εξάμηνη αναστολή όσον αφορά στη μετεγκατάστασή τους, παραμένοντας, όμως, αμετακίνητη στο θέμα της κατεδάφισης. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η απάντηση των Ρομά.

Ο Δήμος Χαλανδρίου που αντιδρά στη μετεγκατάσταση

των Ρομά σε απομακρυσμένη περιοχή στο Όρος Πατέρα στα Μέγαρα δηλώνει ότι θα αναζητήσει εναλλακτικό μέρος εγκατάστασης, μετά και από σχετική πρόταση του γγ αποκεντρωμένης διοίκησης ώστε να παγώσει η μεταφορά τους στα Μέγαρα, ωστόσο η κατεδάφιση θα προχωρήσει.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Γενικός Γραμματέας. Αποκεντρωμένης διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας τόνισε ότι ζήτησε από το Δήμαρχο Χαλανδρίου να βρει άλλο τόπο εγκατάστασης των Ρομά ώστε να παγώσει η μεταφορά τους στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα, ωστόσο η σημερινή κατεδάφιση πρέπει να προχωρήσει.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Στέργιος Γκάκας χαρακτήρισε τόπο εξορίας το όρος Πατέρα που δεν έχει νερό και ρεύμα, υπενθύμισε ότι υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα προστασίας του καταυλισμού που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι ο δήμος θα προσπαθήσει να βρει εναλλακτικό μέρος.

Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες των εκτάσεων όπου είχε στηθεί ο καταυλισμός δηλώνουν ότι διεκδικούν και αυτοί τα δικαιώματά τους και τις περιουσίες τους, μιλώντας για καταπάτηση και προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθούν δικαστικά.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κορέλης

Keywords
Τυχαία Θέματα