Ένταση στις σχέσεις Κίνας-Βιετνάμ

Η πρεσβεία της Κίνας στο Βιετνάμ κάλεσε σήμερα τις αρχές δημόσιας ασφάλειας της χώρας να λάβουν "αποτελεσματικά μέτρα" για να προστατεύσουν την προσωπική ασφάλεια και τα νόμιμα δικαιώματα των κινέζων πολιτών, την ώρα που η αστυνομία της Καμπότζης ανακοίνωνε πως εκατοντάδες κινέζοι πολίτες έχουν διαφύγει στην Καμπότζη για να ξεφύγουν από τις αντικινεζικές ταραχές στο Βιετνάμ, κατά τις οποίες φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Η κινεζική πρεσβεία στο Ανόι απηύθυνε την έκκληση μέσω του ιστοτόπου της, προσθέτοντας πως η Κίνα έχει θέσει σε κίνηση ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης
για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των αντικινεζικών ταραχών στο νότιο γείτονά της.

Χιλιάδες Βιετναμέζοι πυρπόλησαν ξένα εργοστάσια και λεηλάτησαν βιομηχανικές ζώνες στο νότιο Βιετνάμ σε μια οργισμένη αντίδραση για τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στις οποίες προχωρεί η Κίνα σε περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας που διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Η Κίνα εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους πολίτες της που θέλουν να κάνουν τουρισμό στο Βιετνάμ, καθώς το Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα το Ανόι ότι επιτρέπει την εκδήλωση αυτής της βίας.

Η κινεζική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον τουρισμό κάλεσε τους Κινέζους που ετοιμάζονται να μεταβούν στο Βιετνάμ να "λάβουν υπόψη την επικινδυνότητα της κατάστασης" και να "σκεφθούν" κατά πόσο είναι σκόπιμο να κάνουν το ταξίδι.

Τουλάχιστον ένας κινέζος εργάτης σκοτώθηκε σε ταϊβανέζικο εργοστάσιο σιδηρουργίας που είναι εγκατεστημένο στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τη βιετναμική αστυνομία.

Η έκρηξη της βίας στη Βιετνάμ --ιδιαίτερα οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες εργοστασίων και γραφείων επιχειρήσεων με κινεζική σφραγίδα-- "είναι η συνέπεια ετών αντικινεζικής προπαγάνδας εκ μέρους του Ανόι", καταγγέλλει σε κύριο άρθρο της η κινεζική εφημερίδα "Γκλόμπαλ Τάιμς".

"Από την Τρίτη, οι βίαιοι διαδηλωτές στο Βιετνάμ επωφελούνται προφανώς από την ανοχή του Ανόι", προσθέτει η εφημερίδα αυτή που είναι γνωστή για τους εθνικιστικούς τόνους της.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η βιετναμική κυβέρνηση είναι "παγιδευμένη σε ένα καταστροφικό εθνικισμό" και "γελοιοποιείται" καθώς εμφανίζεται ανίκανη να εξασφαλίσει στις ξένες εταιρείες ένα ασφαλές περιβάλλον.

"Το Ανόι (...) δεν πρέπει να δοκιμάσει την υπομονή της Κίνας πέραν κάποιων ορίων", προειδοποιούν επίσης οι "Γκλόμπαλ Τάιμς".

Στο μεταξύ, η καμποτζιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως "χθες περισσότεροι από 600 Κινέζοι από το Βιετνάμ διέσχισαν το διεθνές μεθοριακό πέρασμα του Μπαβέτ προς την Καμπότζη".

"Βρίσκονται σε ξενώνες και ξενοδοχεία στην Πνομ Πενχ, ενώ περίπου 100 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη Μπαβέτ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της καμποτζιανής αστυνομίας Κιρτ Τσανθαρίθ. "Αφού ηρεμήσει η κατάσταση, μπορεί να επιστρέψουν στο Βιετνάμ ή να πάνε σε άλλα μέρη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα