Μην τα βάζεις με τον... Γκούτμαν

του Διονύση Δελλή

Και έπειτα σου λένε να μην πιστεύεις στα... φαντάσματα. Να μην δίνεις σημασίες σε εκείνες τις ανατριχιαστικές ιστορίες που «στοιχειώνουν» πρόσωπα και καταστάσεις και... παίζουν με το μυαλό σου. Έλα όμως που τελικά μια χαρά ρεαλιστική ταινία ήταν οι... ghostbusters εν έτη 1984. Έλα που τα Θρίλερ έχουν μια χαρα σενάρια. Από τη... ζωή βγαλμένα. Και αν δεν πιστεύεται εμάς; Να ρωτήσετε τις εκατοντάδες χιλιάδες των Λουζιτανών που είδαν
ξανά τον τρόμο με τα μάτια τους. Αυτή τη φορά στο Τορίνο. Μόλις πριν από λίγες ώρες...

Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του ποδοσφαίρου. Ο... παππούς του Ζοσέ Μουρίνιο. Ούγγρος εβραϊκής καταγωγής και τσιγγάνος. Ένας σπουδαίος προπονητής. Που δεν τον θυμάται κανείς για τις καινοτομίες του, στο ίδιο το παιχνίδι. Που δεν ξέρει καλά-καλά τη διαδρομή του. Αλλά που έχει γίνει θρύλος. Για εκείνη την ξακουστή κατάρα του, που 52 χρόνια μετά κρατά τρομακτική.

Δεν μπορεί, αν είδατε χθες τον τελικό του Europa League ανάμεσα στη Σεβίλλη και τη Μπενφίκα, αν διαβάσατε κάπου για αυτόν αν ασχολείστε έστω και λίγο με το ποδόσφαιρο κάτι θα ξέρετε. Για τον Μπέλα Γκούτμαν (1899-1981). Τον άνθρωπο που χάρισε δύο πρωταθλητριών στην Μπενφίκα (1961, 1962) και από τότε της... στερεί κάθε χαρά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο... μπαμπούλας που στοιχειώνει τα όνειρα της και αρνείται να της δώσει... άφεση αμαρτιών.

Ο Γκούτμαν είχε αναλάβει τη Μπενφίκα το 1959. Μέχρι το 1962 είχε ξεπεράσει την Ρεάλ του Ντι Στέφανο και του Πούσκας, καθιστώντας τους Αετούς κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη. Με μπροστάρηδες τους Εσουσέμπιο, Σιμόες και Κολούνα την οδήγησε σε δύο διαδοχικές κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με επιστέγασμα το εκπληκτικό 5-3 επί της Ρεάλ στον τελικό του Αμστερνταμ. Μετά από αυτές τις επιτυχίες επόμενο ήταν να ζητήσει αύξηση αποδοχών, με τη Μπενφίκα όμως να του λέει ΟΧΙ. Τότε εξερράγη και παραιτήθηκε. Με αποτέλεσμα η Μπενφίκα να μην του πληρώσει καν αποζημίωση. Πριν φύγει λοιπόν ξεστόμισε το εκπληκτικό: «Δεν θα πάρετε ξανά ευρωπαϊκή κούπα ούτε σε 100 χρόνια!», Έχουν περάσει 52 χρόνια και οκτώ απόπειρες σε τελικούς. Και τα λόγια του κρατάνε.

Τελευταία φορά χθες στον τελικό του Europa League που χάθηκε στα πέναλτι (2-4). Προτελευταία πέρσι στην ίδια διοργάνωση όταν έχασαν στο τελευταίο λεπτό (1-2) του τελικού από την Τσέλσι. Και έτσι για να τριτώσει σε αυτό το επίπεδο, το 1983 είχαν χάσει και με την τότε ονομασία τον τελικό του κυπέλλου UEFA (2-1 από την Άντερλεχτ). Στα χρόνια αυτά όμως έχουν χαθεί και πέντε τελικοί πρωταθλητριών (1963 Μίλαν 2-1, 1965 Ιντερ 1-0, 1968 Μάν. Γιουνάιτεντ 4-1 παράταση, 1988 Αϊντχόφεν 6-5 πέναλτι, 1990 Μίλαν 1-0) με κάθε τρόπο. Μόνο ήττες για μια ομάδα που σε 52 χρόνια έκανε 8 απόπειρες αλλά νερό δεν ήπιε ποτέ.

Τι να τον κάνουν λοιπόν οι Πορτογάλοι τον προπονητή και τους παίκτες. Έναν εξορκιστή χρειάζονται. Κάποιον που θα πείσει το... πνεύμα του Γκούτμαν να «μειώσει» την ποινή. Αλλιώς ως το 2062 αυτό θα γίνεται. Κάθε φορά που η Μπενφίκα θα φτάνει σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό, όλοι θα ξέρουμε τον νικητή πριν καν αρχίσει το παιχνίδι.
Keywords
Τυχαία Θέματα