Ένταση στη Βεγγάζη

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, σε συγκρούσεις μεταξύ μιας ένοπλης ομάδας πιστής σε έναν απόστρατο στρατηγό και ισλαμιστών ανταρτών, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές.

Το Ιατρικό Κέντρο της Βεγγάζης ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τις σορούς εννέα ανθρώπων και έκανε εισαγωγή σε οκτώ τραυματίες ενώ στο νοσοκομείο Αλ Τζάλα νοσηλεύονται άλλοι 29 άνθρωποι. Στο νοσοκομείο Αλ Μαρτζ, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης, όπου νοσηλεύονται

οι άνδρες του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χέφταρ, μεταφέρθηκαν τέσσερις νεκροί και 60 τραυματίες.

Από το Αλγέρι, έγινε γνωστό ότι η Αλγερία αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία και το προξενείο της στην Τρίπολη λόγω μιας "πραγματικής και άμεσης απειλής" εναντίον των διπλωματών της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αποφασίστηκε, σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης, να κλείσουν κατεπειγόντως, για προληπτικούς λόγους, η πρεσβεία και το γενικό προξενείο στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Μονάδες της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης, πιστές σε έναν απόστρατο διοικητή τους, βομβάρδισαν θέσεις ισλαμιστών πρώην ανταρτών στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες που έκαναν λόγο για βίαιες συγκρούσεις στο προπύργιο των ριζοσπαστών ισλαμιστών.

Ωστόσο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Λιβύης, Αμπντεσάλεμ Τζαντάλαχ, διέψευσε ότι ο τακτικός στρατός εμπλέκεται σε συγκρούσεις. Με διάγγελμά του μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ο Τζαντάλαχ κάλεσε "τον στρατό και τους επαναστάτες να αντισταθούν σε κάθε ένοπλη ομάδα που θα επιχειρήσει να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Βεγγάζη δια των όπλων".

Από την πλευρά του ο Χαλίφα Χέφταρ, πρώην διοικητής των ανταρτών που ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011, είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση για την "εκκαθάριση" της Βεγγάζης από τις "τρομοκρατικές ομάδες". Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του εξάλλου η δύναμη της οποίας έχει τεθεί επικεφαλής αυτοαποκαλείται "εθνικός στρατός". "Δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο. Είναι μια επιχείρηση του στρατού εναντίον τρομοκρατικών ομάδων", της Άνσαρ αλ Σαρία και άλλης μιας οργάνωσης, είπε ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ αλ Χιτζάζι, πρώην αξιωματικός του τακτικού στρατού της Λιβύης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Τένι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χαρακτήρισε τη δύναμη του Χέφταρ "μια ομάδα εκτός νόμου". Την κατηγόρησε μάλιστα ότι "προσπαθεί να επωφεληθεί από την κατάσταση (σ.σ. τα προβλήματα στην ασφάλεια) για να ανατρέψει την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου" του 2011 και κάλεσε τους πρώην αντάρτες και τους κατοίκους της Βεγγάζης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υποστηρίζοντας ότι ο στρατός "ελέγχει την κατάσταση".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα