Ένταση μεταξύ εργαζομένων και δημάρχων

Ένταση δημιουργήθηκε το μεσημέρι, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ μεταξύ δημάρχων -ιδιαιτέρως του δημάρχου Μεταμόρφωσης- και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, κάλεσε τους δημάρχους να απαντήσουν στην ερώτηση: «θα είστε μαζί μας ή θα είστε με τα μέτρα».

Όπως είπε, οι μειώσεις κατά 86 εκατ. ευρώ στο μισθολογικό κόστος των δήμων και η κατάργηση

Νομικών Προσώπων των δήμων, θα έχουν ως συνέπεια σωρεία απολύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σημείωσε δε ότι, με την ανακοίνωση των νέων μέτρων οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσουν σε κατάληψη των δημοτικών κτιρίων και των γκαράζ, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η αποκομιδή απορριμμάτων.

Επίσης, όπως δήλωσε, η ΠΟΕ- ΟΤΑ θα προχωρήσει σε καταγγελία των περιπτώσεων εκείνων, που μέσω του προγράμματος «κοινωφελής εργασία», θα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων.

Συγχρόνως, η ΠΟΕ- ΟΤΑ κατήγγειλε τις πρωτοβουλίες δημάρχων να παραχωρούν, μέσω των κοινωνικών συνεταιρισμών, αρμοδιότητες στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το υπ. Εσωτερικών δεσμεύθηκε, ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου θα κατανεμηθούν 95 εκατ. από τους ΚΑΠ και 35 εκατ. από τα ΠΟΕ.

Οπως είπε ο κ. Ασκούνης, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε, ότι έως το τέλος του χρόνου θα αποδοθούν στους δήμους τα υπολειπόμενα των οφειλομένων από τα Παρελθόντα Οικονομικά Ετη (ΠΟΕ) που ανέρχονται σε 213,87 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι «δεν παζαρεύουμε τους ΚΑΠ και δεν κάνουμε παζάρι ανάλογα με το ποια κυβέρνηση έχουμε. Επιμένουμε στα 2,7 δισ. ευρώ. Οι πόροι είναι θεσμοθετημένοι».

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» και τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ο κ. Ασκούνης σημείωσε, ότι πρόκειται για νόμιμες δράσεις και τόνισε:

«Ή θα κλείναμε τους δήμους ή θα χρησιμοποιούσαμε κάθε νόμιμο τρόπο δράσης. Οι δήμοι καθορίζουν το περιεχόμενο των δράσεων. Θα θέλαμε να έχουμε μόνιμο προσωπικό, αλλά χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες που έχουμε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα