Να μην καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός

Μπορεί η εξοικονόμηση πόρων και μια μακρά φάση εξυγίανσης στην Ελλάδα να είναι αναπόφευκτα, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν τόσο, που να καταστρέψουν τον κοινωνικό ιστό, τονίζει ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Ο στόχος πρέπει να είναι το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, προειδοποιεί, πως εάν δεν επιτευχτεί

η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, τότε όλα τα άλλα είναι άσκοπα.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην καγκελάριος αναφέρει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Ασία και δεν επιτρέπεται η Ευρώπη να αρκείται στον θαυμασμό των ιστορικών της αξιοθέατων από Ιάπωνες και Κινέζους, αλλά να μην μετέχει σε αποτελέσματα μεγάλων ερευνών.

Μια κοινή πορεία σημαίνει, κατά την άποψή του, ανταλλαγή κυριαρχίας, δηλαδή ανταλλαγή της εθνικής με μια ισχυρή κοινή κυριαρχία και προς τούτο, στόχος πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Ο ίδιος δεν αποκλείει τον κίνδυνο να γίνει η Ευρώπη μουσειακός τόπος.

Ο κ. Βρανίτσκι θεωρεί πως δεν ασκείται ευρωπαϊκή πολιτική, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, όπου, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει, μετά το 2000, εμφανής ευρωπαϊκή πολιτική και, κατά την άποψή του, δεν υπάρχει πρόνοια για να συμπορευτούν οι πολίτες στην περαιτέρω εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ενώ η πολιτική αποτυγχάνει επικοινωνιακά στην πειστικότητά της και στην αντιμετώπιση ερασιτεχνών και λαϊκιστών πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Αλλά κι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυγχάνει, καθώς οι πολίτες αναμένουν από αυτήν και από τη δημοσιονομική της διαχείριση διαφάνεια, διότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα χρήματά τους και για αυτό απομακρύνονται από την ΕΕ.

Ο κ. Βρανίτσκι επισημαίνει στη συνέντευξή του πως από το 2008 ακούγεται μόνο «λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», χωρίς να υπάρχουν πρωτοβουλίες για αναπτυξιακά μέτρα και τώρα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό φαίνεται να βρίσκονται μόνον η γεωργία και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας την αύξηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, αναφέρει ότι η ιστορία έχει καταδείξει ότι οικονομικές και κοινωνικές ρηγματώσεις οδηγούν σε απολυταρχικές διεκδικήσεις εξουσίας. Υπάρχουν, όπως λέει, άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και την ίδια στιγμή καταβάλλονται αστρονομικές αμοιβές σε διευθυντικά στελέχη και εδώ απαιτείται να επιβληθεί δικαιοσύνη. Από την άλλη, αντισημιτικές γελοιογραφίες γίνονται αποδεκτές από πολλούς πολιτικούς και αυτό είναι μια κακή ένδειξη.

Υπενθυμίζεται πως, ήδη, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος (στο διάστημα 1986- 1997) -ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, διαθέτοντας κατοικία στην Ιεράπετρα της Κρήτης όπου περνά κάθε χρόνο αρκετό καιρό- είχε ζητήσει να παραμείνει ανοικτή η «ομπρέλα διάσωσης» για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «σίγουρα μπορεί να γίνουν αρκετά ακόμη»

Keywords
Τυχαία Θέματα