Ενδεχόμενη έξοδος θα έχει τεράστιες επιπτώσεις

Μια νέα σειρά αρνητικών σοκ με επίκεντρο την ευρωζώνη επιβραδύνει την ήδη ευάλωτη ανάκαμψη της οικονομίας παγκοσμίως, αναφέρει η Fitch στη σημερινή της τριμηνιαία ανάλυση για την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, η Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες θα
παραμείνει χαμηλή στο 1,1% το 2012, κατά 1,7% το 2013 και 2,2% το 2013. Για το παγκόσμιο ΑΕΠ ο οίκος αξιολόγησης αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις στο 2,2% για το 2012 και στο 2,8% για το 2013, από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 2,3% και 2,9% αντίστοιχα.

«Η Fitch αναμένει η πρόσφατη εντατικοποίηση των χρηματοοικονομικών εντάσεων στην ευρωζώνη να έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην πραγματική οικονομία. Τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας σε αρκετά κράτη-μέλη θα επηρεάσουν επίσης αρκετά τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη», αναφέρεται.

Εκτιμά δε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 0,4%, και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί 0,9% το 2013 και 1,5% το 2014. Η Fitch εκτιμά ότι η εντατικοποίηση των χρηματοοικονομικών εντάσεων στην ευρωζώνη, είναι το πιο σημαντικό και προφανές πτωτικό ρίσκο στο βασικό σενάριο του οίκου.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι σημαντική. Ακόμη και μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας, θα οδηγούσε σε βαθύτερη και περισσότερο παρατεταμένη ύφεση στην ευρωζώνη, εξαιτίας της αύξησης που θα είχε η αποστροφή ρίσκου.

Οι συνολικές ζημιές στην παραγωγή μέχρι το 2014 αναμένεται να κυμανθεί στα 150 δισ. ευρώ στην ευρωζώνη ενώ και το ΑΕΠ παγκοσμίως θα υποχωρήσει περισσότερο από 1% μέχρι το 2014. Εξάλλου, οι επιπτώσεις από μια άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (που περιλαμβάνει και μετάδοση της κρίσης σε άλλες περιφερειακές χώρες του ευρώ) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο και αβέβαιο. Ένα τέτοιο σοκ μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο που έλαβε χώρα στην περίοδο 2008-2009, με τα ΑΕΠ των μεγάλων προηγμένων χωρών να υποχωρεί κατά 4%-6% μέσα σε λίγα τρίμηνα.

Πηγή:www.capital.gr
 
 
Keywords
Τυχαία Θέματα