Ένας καφές σε περιμένει

Με πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», ξεκινά από την Τετάρτη 17 Ιουλίου και στην Αθήνα το κίνημα «καφές σε αναμονή».

Πρόκειται για μία κίνηση που ξεκίνησε από τη Νάπολη της Ιταλίας και έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.
Ο πελάτης παραγγέλνει έναν καφέ της προτίμησής του και πληρώνει άλλον έναν. Στόχος είναι η δημιουργία εστιών «καφέδων που περιμένουν» για εκείνους που πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για ένα καφεδάκι αλλά και η ενίσχυση των μικρών τοπικών επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας,

καθώς και πολύπαθων περιοχών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Νάνσυ Αγγελοπούλου.

«Ενημερωθήκαμε, στη Σχεδία, πριν λίγους μήνες για τον "καφέ σε αναμονή" και μας άρεσε πάρα πολύ η λογική. Πως μια τόσο απλή κίνηση, δηλαδή το κέρασμα σε έναν άγνωστο φίλο, μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο αλλά να μας φέρει πιο κοντά και να μας κάνει να νιώσουμε πολύ καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η ιδέα «ξεκίνησε από τα εργατικά καφενεία της Νάπολης, στη Νότιο Ιταλία, και ειδικά τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Είσαστε σε μία καφετέρια, ένα καφενείο, το οποίο ανήκει στο δίκτυο, κι αν το νιώσετε μπορείτε να πείτε στον υπάλληλο να βάλει κι έναν καφέ σε αναμονή. Αυτό σημαίνει ότι προπληρώνετε έναν καφέ, με σημαντική έκπτωση την οποία εμείς ζητάμε από τα καφέ που συμμετέχουν στο δίκτυο, και ο υπάλληλος σας κόβει μία απόδειξη την οποία βάζει σε ένα κουτί ή την αναρτά σε ένα πίνακα. Αυτός ο καφές περιμένει μέχρι να εμφανιστεί ένας συμπολίτης μας, που δεν έχει χρήματα ούτε για έναν καφέ, και μπορεί να είναι άστεγος ή άνεργος. Θα βάλουμε κάποια αυτοκόλλητα, κάποια διακριτικά για να ξέρει ο κόσμος ότι εκεί υπάρχει καφές που περιμένει. Μπαίνει λοιπόν στο κατάστημα και ρωτάει αν υπάρχει καφές σε αναμονή και αν υπάρχει, τότε αυτός ο άνθρωπος μπορεί να πιει έναν καφέ, αυτή την τόσο απλή και καθημερινή απόλαυση που είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό ρόφημα για την ελληνική πραγματικότητα και τη ζωή μας».

Ήδη αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι του περιοδικού δρόμου βρίσκονται σε επαφή με καταστήματα, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε προάστια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεργίας και φτώχειας πλέον, με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου.
«Εμείς, ξεκινάμε μεν με τον καφέ γιατί και στο εξωτερικό κάποια καταστήματα μπορούν να προσφέρουν και τρόφιμα. Είχαμε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος ρούχων, ο οποίος μας πήρε τηλέφωνο και ήθελε να το κάνει με ρούχα. Μιλούσαμε με έναν Δήμο επίσης, που θέλει να εμπλέξει χώρους εστίασης στην περιοχή του με σουβλάκια και άλλα τρόφιμα. Ξεκινάμε όμως, με το ένα απλό και ταπεινό καφεδάκι. Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να το υποστηρίξουμε και το πιστεύουμε. Είναι κάτι τόσο απλό, ένα κέρασμα, και τόσο ανθρώπινο και ότι ειδικά στις μέρες μας έχει ιδιαίτερη αξία», πρόσθεσε ο κ. Αλεφάντης.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.shedia.gr/

http://suspendedcoffees.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα