«Ένα νησί για Λιθουανούς»

Πριν από λίγο καιρό η φωτογραφία του πάνω σε ένα τεθωρακισμένο, για την καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης, στους δρόμους του Βίλνιους έκανε το γύρο του κόσμου τώρα, ο δήμαρχος Arturas Zuokas του Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μιλά στον Αθήνα 9.84 και στην Έλενα Κοντράτοβα και για τις πληροφορίες, που τον θέλουν να αγοράζει ελληνικό νησί στη Μεσόγειο για λογαριασμό των συμπατριωτών του.

Ερ: Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο της Ρωσίας όσο και της Λιθουανίας  δημοσιεύουν πληροφορίες ότι ο Δήμαρχος
του Βίλνιους Arturas Zuokas, δηλαδή εσείς, σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ακατοίκητο ελληνικό νησί. Θα θέλαμε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας αναφορικά με αυτό το σχέδιο, με τους ακροατές μας.
 
Απάντηση: Ναι, για ένα χρονικό διάστημα, πράγματι, προτείναμε αυτή την ιδέα στους επιχειρηματίες μας προκειμένου να τους ωθήσουμε να αρχίσουν να σκέφτονται περισσότερο σε διεθνές επίπεδο. Θέλαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναζητήσουν διαφορετικές μορφές επενδύσεων όχι μόνο στη Λιθουανία ή σε χώρες που συνορεύουν με τη Λιθουανία αλλά ας πούμε για παράδειγμα, στη Μεσόγειο, με την απόκτηση ενός  νησιού. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές να ενισχύσουν τις δυνατότητες τους. Επιπλέον, αυτό το σχέδιο ήταν όχι μόνο ενδιαφέρουσα ως ιδέα από την οικονομική πλευρά, αλλά θα μπορούσε ας πούμε «συμβολικά» να μεγαλώσει την Λιθουανία. Στο νησί οι Λιθουανοί επιχειρηματίες θα μπορούσαν να επενδύσουν στην κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, μοτέλ, σε διάφορους κλάδους  SPA, στις μαρίνες. Πράγματι, μέχρι πριν λίγο καιρό στην αγορά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά για την πώληση ενός αρκετά μεγάλου νησιού, ήταν το μοναδικό μεγάλο νησί, το οποίο ήταν προς πώληση, αλλά...  το αγόρασε η βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Ερώτηση: Μπορείτε να ονομάσετε αυτό το νησί;

Απάντηση: Ναι, βέβαια μπορώ. Αυτό το νησί ονομάζεται Οξιά. Βρίσκεται κοντά στην Πάτρα και έχει  έκταση έξι τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θέλω, επίσης, να σημειώσω πως η ιδέα της απόκτησης του νησιού, ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο τότε Πρόεδρος τον Γεωγράφων της Λιθουανικής Κοινοπολιτείας Pakshtas Κάζης πίστευε πως οι Λιθουανοί θα πρέπει να βρουν μια πιο ασφαλή περιοχή και να ιδρύσουν μια αποικία. Σχεδίαζε να αναζητήσει μια τοποθεσία που δεν θα εξαρτιέται από τη Λιθουανία και θα μπορούσε να μετατραπεί σε παράδεισο για τους Λιθουανούς. Η δική μου ιδέα, όπως βλέπεται, σχετίζεται με αυτό το παλιό σχέδιο.

Ερ: Το σχέδιο  σας αφορά κυρίως τους κατοίκους της Λιθουανίας;

Απάντηση: Βασικά, ναι. Έκανα αυτή την πρόταση το περασμένο έτος, σε συνέδριο των Λιθουανών επιχειρηματιών. Γιατί οι πολίτες μας πρέπει να πηγαίνουν στα θέρετρα της Τουρκίας; Η απόκτηση ενός ελληνικού νησιού εξυπηρετεί τρεις στόχους, θα έλεγα: οι Λιθουανοί θα έχουν το τέλειο μέρος για να ξεκουράζονται στη Μεσόγειο, οι επιχειρηματίες μας μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις, και το κράτος μια καλή διαφήμιση. Και  για την οικονομία είναι ευνοϊκό: τα χρήματ
Keywords
Τυχαία Θέματα