Ρατσιστική βία

Τον φάκελο της ρατσιστικής βίας ανοίγει καθημερινά στις 9 το πρωί ο Αθήνα 9.84 δίνοντας έμφαση στο πως αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ακόμα τι μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία. Πώς μπορούν να αντιδράσουνοι μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων και ποια δικαιώματα έχουν από τον νόμο.


Πώς αντιμετώπισαν τα Τάγματα Εφόδου των νεοναζί στη Γερμανία και την Αγγλία. Οι πρακτικές των αρχών σε μητροπόλεις και μεγάλες πόλεις, όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Στουτγκάρδη και το Ντίσελντορφ. Η εμπειρία

και τα αποτελέσματα εκεί που αστυνομία και δήμοι πήραν πρωτοβουλίες και τόλμησαν.

Την έρευνα επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Ελευθερία Κουμάντου, Αλεξάνδρα Βουδούρη, Έλενα Καρανάτση και Νάντια Σκεπετάρη .

Την επέκταση των ρατσιστικών επιθέσεων σε όλες τις περιοχές της Αθήνας επεσήμανε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μίας γραμμής καταγγελιών ρατσιστικής βίας στην αστυνομία.

«Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που έρχονται, οι οποίοι έχουν δεχτεί κάποιας μορφής επίθεση, είτε περισσότερο σοβαρή είτε λιγότερο, η οποία πια είναι σε διαφορετικές γωνιές της Αθήνας. Ενώ πριν εστιάζαμε στην περιοχή γύρω από τον Άγιο Παντελεήμονα, πλέον υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι, ανήκουν είτε στη Πακιστανική είτε στην Αφγανική κοινότητα» δήλωσε ο κ. Κανάκης στον Αθήνα 984.

Για το τι πρέπει να κάνει ένα θύμα ρατσιστικής επίθεσης ή μάρτυρας μίλησε  στον Αθήνα 984 η δικηγόρος Κλειώ Παπαπανταλέων. «Μπορεί μια μερίδα ανθρώπων αυτή τη στιγμή να αισθάνεται ασφάλεια , θεωρώντας ότι η Χρυσή Αυγή ή δεν ξέρω εγώ ποια άλλη ομάδα θα του τακτοποιήσει το θεματάκι του, της ασφάλειας του ή της περιουσίας του , αλλά αύριο αυτός μπορεί να είναι στη θέση του θύματος» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Παπαπανταλέων.

Για το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας μίλησε ο Αχμέτ Μοαβία , συντονιστής ελληνικού φόρουμ μεταναστών, τονίζοντας χαρακτηριστικά «άμα δεν αναγνωρίσουμε και δεχθούμε την ύπαρξη του προβλήματος, δεν πρόκειται  να λυθεί, επομένως η καταγραφή των γεγονότων αυτών είναι πάρα πολύ σημαντική».

Keywords
Τυχαία Θέματα