Ελβετία: Ιρανός δημοσιογράφος ζήτησε πολιτικό άσυλο

Ένας Ιρανός δημοσιογράφος, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως σύμβουλος Τύπου του προέδρου Χασάν Ροχανί, ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ελβετία, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες καλύπτοντας τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγραψαν χθες ιρανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και επιβεβαίωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ιρανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tabnak αναφέρει ότι το όνομα του δημοσιογράφου είναι Αμίρ Χουσεΐν Μοταγκί, ο οποίος βοήθησε τον Ροχανί να εξασφαλίσει τη συντριπτική του νίκη στις προεδρικές εκλογές
του 2013.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph φιλοξένησε δηλώσεις του Μοταγκί, ο οποίος εκφράζει παράπονα για τη λογοκρισία και υποστηρίζει "ότι το μόνο που μπορεί να γράφει είναι ό,τι του λένε".

"Η συνείδησή μου δεν μού επέτρεπε να συνεχίσω άλλο να ασκώ το επάγγελμά μου με αυτό τον τρόπο", έγραψε η Τέλεγκραφ ότι δήλωσε ο Μοταγκί στην αντιπολιτευόμενη ειδησεογραφική ιστοσελίδα IraneFarda, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο Μοταγκί βρισκόταν στη Λωζάνη καλύπτοντας τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης για λογαριασμό της Ιρανικής Ένωσης Φοιτητών Ανταποκριτών (ISCA), η οποία ωστόσο ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία μαζί του.

"Έπειτα από πληροφορίες που αφορούν ένα γνωστό πρόσωπο το οποίο ζητεί άσυλο...η ISCA ενημέρωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι διέκοψε κάθε σχέση με αυτό το άτομο", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι ελβετικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

"Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν παρέχουμε ποτέ πληροφορίες για μεμονωμένες περιπτώσεις", δήλωσε η Σελίν Κολπράθ, η εκπρόσωπος της ελβετικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα