Ελληνογαλλική «συμμαχία»

Ένθερμες δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύντομης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αθήνα, με το βλέμμα σε αποκρατικοποιήσεις και κοιτάσματα στο Αιγαίο. Κατά τις επαφές του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δυσκολίες, ενώ εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή

των γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως «θα είναι παρούσες όταν ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί». Εκτός από τις επενδυτικές ευκαιρίες που βλέπει το Παρίσι, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που υπάρχουν για πολιτική, αμυντική και οικονομική συνεργασία.

Επισήμανε πάντως με έμφαση πως δεν ήρθε στην Ελλάδα για να πουλήσει εξοπλισμούς, όπως ακούστηκε, αλλά για να δείξει αλληλεγγύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε και για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων. «Αν μπορεί η Γαλλία να τα εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα θα το κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ κατά τις επαφές του με τον κο Ολάντ έκανε λόγο για βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός σε ύφεση και ανεργία, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας.

Για τα κοιτάσματα, ο κ.Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να διαδραματίσει έναν ρόλο, ενώ αναφορικά με την ανακήρυξη της ΑΟΖ είπε θα το πράξει με τις σωστές κινήσεις.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει τις αντοχές του. «Είμαστε μπροστά από μια κοινωνική έκρηξη αν συνεχίσουμε να πιέζουμε αυτό το λαό να δώσει περισσότερα» προειδοποίησε.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την επίσκεψη Ολάντ. Για επίπλαστη εικόνα αισιοδοξίας, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα