Εκτινάχθηκαν οι καταθέσεις τραπεζών στην ΕΚΤ

Οι ημερήσιες καταθέσεις από εμπορικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτινάχθηκαν στο πρωτοφανές επίπεδο των 452 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι τράπεζες έχουν πλέον πρόβλημα δανεισμού μεταξύ τους και προτιμούν το ημερήσιο επιτόκιο της ΕΚΤ για τη ρευστότητά
τους.

Χθες Τρίτη ξεπεράστηκε το όριο των 400 δισ. ευρώ σε ημερήσιες καταθέσεις, όπως προκύπτει από τα σημερινά στοιχεία της ΕΚΤ. Αυτά τα 400 δισ. ευρώ ξεπερνούν ακόμη και το ποσό που οι τράπεζες εμπιστεύονταν στην ΕΚΤ όταν κορυφώθηκε η διεθνής οικονομική κρίση στα τέλη του 2008.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι τράπεζες συνεχίζουν να φοβούνται το ενδεχόμενο να μην ενισχυθούν κεφαλαιακά από τις εθνικές κυβερνήσεις στην περίπτωση που η κρίση χρέους ενταθεί περισσότερο το 2012.

Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με τους ίδιους, το ότι προ ολίγων ημερών τα συνολικά δάνεια που οι τράπεζες στην ευρωζώνη είχαν συνάψει με την ΕΚΤ άγγιζαν για πρώτη φορά εδώ και καιρό το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ.

Μάλιστα ο Γενς Βάιντμαν, γνωστός στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με το προσωνύμιο "γεράκι της Μπούντεσμπανκ", διαβεβαίωσε ότι η δανειακή "κάνουλα" της ΕΚΤ προς τις τράπεζες της ευρωζώνης "παρέχει με ασυνήθιστο τρόπο στη φάση αυτή τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία".

"Πρέπει να επιτεθούμε --άμεσα-- συγχρόνως σε δύο προβλήματα στην ευρωζώνη: την υπερχρέωση εθνικών προϋπολογισμών και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας", τόνισε παράλληλα ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επισημαίνοντας ότι κατά τη δική του άποψη μεσοπρόθεσμα οι εμπορικές τράπεζες δεν θα πρέπει να επαφίενται σε αυτόν τον βαθμό στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση της ρευστότητάς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα