Εκτιμήσεις για παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα

Εργατολόγοι και συνδικαλιστικά στελέχη, εκτιμούν ότι ενδεχόμενη παροχή νέας βοήθειας προς την χώρα μας, θα δρομολογήσει νέες δυσμενείς εξελίξεις στα εργασιακά.

Στόχος των δανειστών μας, για την επίτευξη του οποίου ακολουθούν την διαδικασία της σταθερής βήμα προς βήμα προσέγγισης, είναι η εξασφάλιση "μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας".

Είδικοί στις εργασιακές σχέσεις και συνδικαλιστικά στελέχη επιχειρούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές των διακηρυγμενων στόχων και να...αποκρυπτογραφήσουν τον όρο "ευελιξία".

Όπως εκτιμάται, το νέο πακέτο απαιτήσεων της τρόϊκας,

θα περιλαμβάνει:

Περεταίρω παρεμβασεις στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Θέμα που θα εξεταστεί μεσοπρόθεσμα. Στόχος των δανειστών μας είναι οι ήδη φθηνότερεςκαι γρηγορότερες απολύσεις να γίνουν και μαζικότερες, ακόμη και με πλήρη απελευθέρωση του ορίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα, η τροϊκα να ανακινήσει και πάλι το ζήτημα της (περαιτέρω) μείωσης των αποζήμιώσεων για λόγους απόλυσης.

Πλήρη εφαρμογή της άρσης της μονιμότητας, με απώτερο στόχο τις απολύσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Οιεκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν απαιτησεις και ζητούν αλλαγές στην διατήρηση της «προστασίας» ομάδας «παλιών» εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ώστε να καταργηθεί στην πράξη η μονιμότητα τους.

3. Την κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, και στο δημόσιο.

4.Την προώθηση του θεσμού της προσωρινής απασχόλησης- ενοικιαζόμενων εργαζόμενων μέσω εταιρειών και σεάλλους κλάδους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ειδικότητες πέραν της καθαριότητας και της φύλαξης, που ισχύει σήμερα

5. Την περαιτέρω μείωση του κατωτατου μισθού εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με εισαγωγη του θεσμού των mini jobs.

Είτεθα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από το 2016 είτε θα επιλεγείη φόρμουλα της "μικροεργασίας" για τους νέους, μεσω της οποίας προσφέρονται θέσεις εργασίας με μηνιαίες αποδοχές της τάξεως των 300 ευρώ και περιορισμένη ασφάλιση.Μοντέλο, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα στην Γερμανία.

6. Την ενισχυση της διευθετησης του χρόνου εργασίας με διευθυντικο δικαιωμα.

Σήμερα,σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή τουμικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης).

7.Την καθιέρωση του δικαιώματος "Λοκ αουτ" για τους εργοδότες. Το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ακόμη να έχουν ληφθείοριστικές αποφάσεις. Σε περιπτώσεις παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, εξεταζεται οι εργοδότες να έχουν το δικαίωμα άρνησης τηςπαροχής υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων, ακόμη και αντικατάστασης των απεργών και απόλυσής τους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα