Επιθέσεις σε βάρος υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων

Aνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων από ασφαλισμένους!

Σύμφωναμε τους εκπροσώπους των εργαζομενων στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, το μειωμενο προσωπικό, οι αλλεπάλληλες διαδοχικές αλλαγες νομοθεσίας τα τελευταία τρία χρόνια, τα διοικητικά προβλήματα και οι καταργησεις- συγχωνεύσεις υποκαταστηματων των ταμείων, σε συνδυασμό με την αγωνία κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων, έχουν δημιουργησει ενα εκρηκτικο κοκτεϊλ:

Οι
υποθέσεις που χειρίζεται κάθε υπάλληλος, κατα κύριο λόγο για συνταξιοδότηση, μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τις 2.500!!!

Ημείωση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων κατά 40% έχει μετατρέψει σε...μαραθώνιο την έκδοση συντάξεων για την οποία απαιτούνται από 12 μήνες με ασφάλιση σε ένα ταμείο έως και 3 έτη για διαδοχική!

Στο ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, με 1,5 εκατ. μισθωτούς ως άμεσα ασφαλισμένους και άλλο 1,3 εκατ. συνταξιούχους, από τα 200 υποκαταστημα εκλεισαν ήδη τουλαχιστον 60.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά περίπου 4000.

Επιθέσεις

Τα επεισόδια, είναι σχεδόν καθημερινα.Καποια δεν καταγγέλονται ή ο δράστης προλαβαίνει να απομακρυνθεί από το υποκατάστημα προτού φθάσει η αστυνομία που στο μεταξύ έχει ειδοποιηθεί.

Συνδικαλιστές,υπολογίζουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δέκα σοβαρά περιστατικά βιαιοπραγίας εναντίον υπαλλήλων, ενώυπήρξε και μια απόπειρα αυτοκτονίας από ασφαλισμενο:

Πιο πρόσφατο κρούσμα, η προ ημερών επίθεση ασφαλισμένου εναντίον υπαλλήλου του ΙΚΑ Δραπετσώνας, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών από το ΑυτόφωροΠειραιά.

Είχε προηγηθεί περιστατικό στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Ασφαλισμένος που είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, μόλις πληροφορήθηκε ότι η υπόθεση του δεν προχώρησε διότι έλειπε ένα δικαιολογητικό από το ΙΚΑ Καβαλας, εσπασε το γραφειο και πεταξε ενα γυαλινο μπουκαλι εναντιον υπαλλήλου, χωρίς ευτυχώς να την τραυματίσει.

Στον ΟΑΕΕ Πατησίων, ασφαλισμένος περιέλουσε με βενζίνη υπάλληλο και τον πρόλαβαν συνάδελφοι της προτού χρησιμοποιήσει τον αναπτήρα!

Στο Αιγαλεω, συναλλασσόμενος με τον ΟΑΕΕ γρονθοκόπησε τον προϊστάμενο του αρμοδίου τμηματος έκδοσης συνταξεων.

Στο Κέντρο Πιστοποιήσης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ Πύλης Αξιου, ασφαλισμένος του οποίου η επανάκριση από την υγειονομική επιτροπή είχε καθυστερήσει, επιτέθηκε σε μια υπάλληλο και αφαίρεσε μια τούφα από τα μαλλιά της.

Εχουν καταγραφει, όμως, και αλλου ειδους, εξίσου επικίνδυνα, περιστατικα. Στο ΙΚΑ Πρέβεζας, για παράδειγμα, 40χρονος ασφαλισμένος μετά από έντονη διαφωνία με υπάλληλο, πλησίασε το παράθυρο στον δεύτερο όροφο και φωνάζοντας, απειλούσε ότι θα πηδήξει στο κενό. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία καθώς και ασθενοφόρο, ενώ υπάλληλοι και πολίτες προσπαθησαν και τελικά κατάφεραν να ηρεμήσουν τον 40χρονο.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η περεταίρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμέιων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επικείμενων διαπραγματευσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασιας με τους εκπροσώπουςτων δανειστών μας.

Η τρόϊκα, επιμένει στη νομοθετική κατοχύρωση ενός πιο ευέλικτου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει υψηλότερο ποσοστό απολύσεων και την κατάργηση της έγκρισης που απαιτείται σήμερα από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Σκληρή αναμένεται η διαπραγμάτευση και στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να εφαρμοστεί εφάπαξ, εντός του 2014, αλλά να αφορά κατά τουλάχιστον μία μονάδα και τους εργαζόμενους. Η τρόικα πιέζει ότι η μείωση να εφαρμοστεί μόνο στους εργοδότες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Πλέον, εξετάζεται εκ νέου η σταδιακή μείωση έως το2016 (όπως προβλέπει το Μνημόνιο) όμως δεν έχουν ακόμη βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα διατηρήσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον σταθερά.

Οι απωλειες από την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα800 εκατομμύρια ευρώ, οταν ήδη από τους προϋπολογισμούς των ταμείων γιατο τρέχον έτος προκύπτει συνολικό έλλειμμα της τάξεως του 1,7 δις ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα