Έκθεση για νέα «προσέγγιση» στη Κούβα

Η διεθνής κοινότητα και χρηματοοικονομικοί θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσεγγίσουν την Κούβα, η κυβέρνηση της οποίας εφαρμόζει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και να την «ενθαρρύνουν», υποστηρίζει αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» σε έκθεσή της.

Σε
έκθεσή του, το Brookings Institution καλεί να ενθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο διότι η ιστορία καταδεικνύει πως μπορούν να οδηγήσουν σε «πολιτικό πλουραλισμό».

«Απέναντι στην οικονομική μεταρρύθμιση στην Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε μαζί με την διεθνή αναπτυξιακή κοινότητα να συμβάλλουν να προχωρήσει η αδήριτη ροή της ιστορίας», αναφέρει η έκθεση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.

Ο συγγραφέας της έκθεσης του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, ο Ρίτσαρντ Φάινμπεργκ, είναι συνεργάτης της Πρωτοβουλίας για τη Λατινική Αμερική και υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Η έκθεση του Μπρούκινγκς προστίθεται σε μια σειρά τοποθετήσεων από «δεξαμενές σκέψεις», ερευνητικά ινστιτούτα και θεσμούς που καλούν το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αντιληφθεί τη σημασία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Κούβα, χώρα στην οποία επιβάλλεται αμερικανικό εμπάργκο εδώ και δεκαετίες.

Οι μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο, τις οποίες ενέκρινε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας στο συνέδριό του τον Απρίλιο, επιτρέπουν μεταξύ άλλων στους πολίτες να πωλούν και να αγοράζουν οχήματα και ακίνητα, διευρύνουν την αυτοαπασχόληση και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες και περιλαμβάνουν την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και την μετατροπή κρατικών μικρών επιχειρήσεων σε ιδιωτικές.

Ο Φάινμπεργκ εκτίμησε ότι οι κινήσεις της Αβάνας, που σηματοδοτούν την μετάβαση της Κούβας σε ένα σύστημα περισσότερο προσανατολισμένο στην αγορά, αποτελούν μια «χρυσή ευκαιρία» για τον επανακαθορισμό των διμερών σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ, παρά την επιμονή των «συντηρητικών στοιχείων» στην ηγεσία που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε πολιτική και οικονομική αλλαγή.

«Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας σε περιστάσεις όπως αυτές είναι να ρίξουν το βάρος τους υπέρ των θετικών δυνάμεων της αλλαγής», είπε ο Φάινμπεργκ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Επικαλέστηκε τα παραδείγματα της Νικαράγουας και του Βιετνάμ, οι κυβερνήσεις των οποίων διατηρούν σχέσεις με το ΔΝΤ την ΠΤ και την Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας είχε αποχωρήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα το 1960 και από το ΔΝΤ το 1964, χαρακτηρίζοντας τους οργανισμούς αυτούς «όργανα του ιμπεριαλισμού».

Στην έκθεσή του ο Φάινμπεργκ εκτιμά ότι το «ανυποχώρητο κουβανοαμερικανικό λόμπι» στις ΗΠΑ πιέζει την κυβέρνηση Ομπάμα να μην επιτρέψει την επαναπροσέγγιση με την Κούβα τόσο του ΔΝΤ όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Keywords
Τυχαία Θέματα