«Θετική εξέλιξη» η σύγκληση της Συνόδου Κορυφής

Ως «θετική εξέλιξη» στο δρόμο προς τη συμφωνία με τους θεσμούς κρίνει το Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, μετά το νέο αδιέξοδο που καταγράφηκε στο Eurogroup. «Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.Ο ιστότοπος Iskra της Αριστερής Πλατφόρμας σε άρθρο επιμένει ότι υπάρχουν «εναλλακτικές λύσεις έξω από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς λιτότητας» τονίζοντας ότι οι θεσμοί ζητούν «υποταγή για συμφωνία στα μέτρα τους».

Πάντως το κλίμα αβεβαιότητας τροφοδοτεί την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα. Πηγές της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν στον Αθήνα 984 ότι το ΔΣ θα έχει τηλεδιάσκεψη στη 1.00 για να αποφασίσει την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Πάντως νωρίτερα η Τράπεζα της Ελλάδας διέψευσε ότι κατέθεσε σχετικό αίτημα. Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το τριήμερο από Δευτέρα έως Τετάρτη υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου. Εν τω μεταξύ διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters ότι ο αντιπρόσωπός της στο Eurogroup προειδοποίησε ότι μπορεί και να μην ανοίξουν τη Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες, λόγω μεγάλων εκροών καταθέσεων.

Την ίδια ώρα οι εταίροι στέλνουν μήνυμα ότι η Σύνοδος της Δευτέρας θα είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία και ότι η Αθήνα πρέπει να καταθέσει νέες προτάσεις. “Ανυπολόγιστη η ζημιά αν ο Τσίπρας πει «όχι» στην πρόταση των δανειστών”, γράφουν σήμερα οι Financial Times, που για δεύτερη συνεχή μέρα αφιερώνουν το editorial τους στο ελληνικό ζήτημα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί η πρόταση αυτή να μην είναι ιδανική, αλλά θα αποτρέψει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα