ΕΚΤ: Αναμένεται διατήρηση βασικών επιτοκίων

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά τα σχόλια που έκανε χθες ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι για το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης και οι ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενίσχυσαν τη φημολογία ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει άμεσα το βασικό επιτόκιο της, που διαμορφώνεται σήμερα στο 0,75%.
«Αν
τριγυρίσεις στα γραφεία των επενδυτών, θα διαπιστώσεις ότι φλερτάρουν με την ιδέα να έχουμε από σήμερα μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Ντάραγκ Μάχερ, διευθυντής στρατηγικής για το συνάλλαγμα στην τράπεζα HSBC. Η πιθανότητα να διατηρήσει η ΕΚΤ αμετάβλητα τα επιτόκιά της είναι 80%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς, αλλά η πλειονότητα των 73 αναλυτών που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί στο 0,50% εντός των προσεχών λίγων μηνών.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κοντά στο χαμηλό επίπεδο δύο μηνών, παρά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων από την ελληνική Βουλή, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% στα 1,2734 δολάρια, πολύ κοντά στο χαμηλό επίπεδο διμήνου (1,2736 δολάρια).

Τα βασικά οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης διατηρούνται και τα ζοφερά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας δείχνουν ότι η οικονομία της περιοχής κινδυνεύει να συρρικνωθεί περισσότερο του αναμενόμενου στο τέταρτο τρίμηνο, πιέζοντας την ΕΚΤ να ανταποκριθεί τελικά με τη μείωση των επιτοκίων.

«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα είναι ασθενής και αναμένεται να παραμείνει ασθενής βραχυπρόθεσμα. Επίσης, η πιστωτική και η νομισματική επέκταση είναι υποτονικές», δήλωσε χθες ο Ντράγκι, προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός περιορίζεται. Αναμένουμε ότι θα μειωθεί κάτω από το 2% το 2013». Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 2,5% από 2,6% τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα