Εκλογή ΠτΔ: Συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου

Η ονοματολογία για το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας κυριαρχεί μετά την απόφαση για επίσπευση των διαδικασιών, με τις ψηφοφορίες να διεξάγονται στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου στις 15.00 με αντικείμενο το όνομα του υποψηφίου Προέδρου. “Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεπε να γίνει ψηφοφορία

και έστελνε μηνύματα πολιτικής αστάθειας και ταυτόχρονα βγήκε χθες η απόφαση του Eurogroup που μας προτείνει να βγούμε από το μνημόνιο δεν μας έπαιρνε άλλο χρονικά”, δήλωσε στον Αθήνα 984 και τον Νεκτάριο Νώτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αίρει την πολιτική αβεβαιότητα, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα, χωρίς μνημόνιο, και για το χρέος. Όλες οι κινήσεις σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφασίστηκαν σε μυστική σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το μεσημέρι της Δευτέρας. Στις τρεις μετά το μεσημέρι θα έχουν και νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. 23 , 29 Δεκεμβρίου η τελευταία ψηφοφορία «Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!»

Επισπεύδουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, δήλωσε στο MEGA ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Τόνισε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο γυναικείας υποψηφιότητας.

Η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 βουλευτικές ψήφους προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άρα οι πρόωρες εκλογές είναι κοντά εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει η επίσπευση της ψηφοφορίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς «φέρνει κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

«Οι συγκυβερνώντες επειδή ξέρουν ότι τα νέα μέτρα της τρόικας, δεν θα περάσουν από τη Βουλή, και θα έπεφταν εκ των έσω, προτιμούν να φύγουν λιγότερο επώδυνα με την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του ΠτΔ, όπου δεν θα βρουν τους 180 και θα πάνε για τις εκλογές ήττας», ανέφεραν οι ΑΝΕΛ.
Πάρα πολύ δύσκολη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. «Δεν βλέπω να προκύπτει ο αριθμός των 180» δήλωσε ο κ Κουβέλης. Επανάλαβε, δε, ότι από την ώρα που δεν εξασφαλίζεται η πολιτική συναίνεση, δεν θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ για Πρόεδρο.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην στάση που θα τηρήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, κάτι που θα καθορίσει αν η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 180 βουλευτών. «Πιστόλι στον κρόταφο τρία όχι» δήλωσε, αναφερόμενος στις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η βουλευτής των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά. Δεν μπορούμε, να δώσουμε παράταση σ' αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την καταστροφική πολιτική για τους Έλληνες».

Προβάδισμα 5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Action24. Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, έναντι 41% που επιθυμεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

“Για τζόγο” του Έλληνα πρωθυπουργού, παρά τη δίμηνη επέκταση του προγράμματος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάνουν λόγο οι Financial Times. “O Σαμαράς ρισκάρει πρόωρες εκλογές”, ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο Bloomberg. “H Eλλάδα παίρνει παράταση του προγράμματος δανεισμού και προχωρεί σε προεδρικές εκλογές”, αναφέρει η βρετανική Guardian. Για “ζωτικό τεστ” για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κάνει λόγο το BB

Keywords
Τυχαία Θέματα