Έκκληση για ειρηνική συνύπαρξη στην Αίγυπτο

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος απηύθυνε σήμερα έκκληση για «διαφύλαξη της ειρηνικής συνύπαρξης» ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες στην Αίγυπτο και υποστήριξε «τις προσπάθειες των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών» για τη διατήρησή της, μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε χριστιανούς κόπτες διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης στη χώρα αυτή.

Ο Πάπας εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις συγκρούσεις
αυτές την περασμένη Κυριακή, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 17 κόπτες.

«Συμπάσχω με τις οικογένειες των θυμάτων και ολόκληρο τον αιγυπτιακό λαό, ο οποίος έχει διχαστεί από τις απόπειρες να σαμποταριστεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κοινοτήτων του», της σουνιτικής πλειοψηφίας και της μειοψηφίας χριστιανών κοπτών, η οποία αντιπροσωπεύει το 6-10% του πληθυσμού.

«Η διαφύλαξή της έχει αντιθέτως ουσιαστική σημασία, κυρίως σε αυτήν τη φάση μετάβασης», σημείωσε ο ποντίφικας.

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες των αιγυπτιακών αρχών, πολιτικών και θρησκευτικών, υπέρ μιας κοινωνίας στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και, ιδιαίτερα των μειονοτήτων, προς όφελος της εθνικής ενότητας», σημείωσε.

«Καλώ τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου η κοινωνία αυτή να έχει μια πραγματική ειρήνη, που θα στηρίζεται στη δικαιοσύνη, στο σεβασμό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας κάθε πολίτη», κατέληξε.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές από την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, προκάλεσαν έντονες επικρίσεις κατά του στρατού της Αιγύπτου και της κυβέρνησης και πυροδότησαν μια πολιτική κρίση.

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων βουλευτικών εκλογών, που προβλέπονται για τις 28 Νοεμβρίου.
   
Keywords
Τυχαία Θέματα