Έκκληση για αλλαγές στην επιθεώρηση εργασίας

Αλλαγές στον μηχανισμό επιθεώρησης εργασίας ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τα μέλη της οποίας κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα στη συνάντηση που είχαν για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών εργασίας με το κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Giuseppe Casale, Maria Luz Vega, France Auer και K. Τσοτρούδη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που αναγκάζει το ILO να επισκέπτεται τόσο συχνά τη χώρα μας και επεσήμανε ότι πάρα πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως μικρομεσαίοι και πρώην εργοδότες, περνούν τα όρια της υποαπασχόλησης καιαναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, τροφοδοτώντας και αυτοίμε την σειρά τους ένα μεγάλο μέγεθος της ανεργίας, που συχνά δεν καταγράφεται. Σε αυτό το καράβι λοιπόν, δεν είναι μόνοι τους οι μισθωτοί, επεσήμανε, αλλά με δεδομένο ότι το 98% των επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είμαστε σε αυτή την περιπέτεια όλοι μαζί.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για το εργασιακό περιβάλλον, οι απόψεις και οι προτάσεις του ελληνικού εμπορίου συνοψίζονται στο υπόμνημα της ΕΣΕΕ που δόθηκε στο κλιμάκιο του ILO, στο οποίο τονίζει ότι η επιθεώρηση της εργασίας αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Υπογραμμίζει πως, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές, οι οποίες εξ' ορισμού συντείνουν προς την έξαρση της παράνομης και αδήλωτηςεργασίας, ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας γίνεται ακόμη πιο σημαντικόςκαι σημειώνει ότι «πρέπει να είναι αντικειμενική και ανεξάρτητη και τα εκτελεστικά της όργανα να είναι καλά αμειβόμενα».

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει, επίσης, πως υπάρχει κίνδυνος «να μετατραπεί η επιθεώρηση εργασίας από ελεγκτικό όργανο ουσίας σε μηχανισμό δημιουργίας εντυπώσεων». Αναφέροντας ότι η δυνατότητα των επιθεωρητών να εισέρχονταιστους χώρους εργασίας νύχτα ή/και απροειδοποίητα, δημιουργεί φοβικό κλίμα και κίνδυνο αυθαιρεσιών, ζητάει να προστεθούν προϋποθέσεις για «τέτοιες ακραίες παρεμβάσεις, οι οποίες να σχετίζονται με την διάπραξη εγκληματικών πράξεων ή σοβαρών αδικημάτων, οπότε θα είναι αναγκαία και ηπαρουσία δικαστικών λειτουργών».

Αναφερόμενη στη συμφιλιωτική διαδικασία και την εξώδικη επίλυση διαφορών, η συνομοσπονδία των εμπόρωνσημειώνει πως για να είναι αυτή η διαδικασία πράγματι σημαντική πρέπει να καταργηθούν οι προβλεπόμενες από τον σχετικό νόμο διοικητικές κυρώσεις προς τον εργοδότη, ή να επιφυλάσσονται μόνο για συμμετοχή με σκοπό την παρέλκυση.

«Πολλές από τις παραβάσεις που τελούνται από τους εργοδότες οφείλονται όχι στην κακή τους πίστη αλλά στην άγνοια ή στον αχρείαστο φόρτο που επιβάλλουν οι δαιδαλώδεις διατάξεις του ελληνικού εργατικού δικαίου», αναφέρει η ΕΣΕΕ στο υπόμνημα και ζητάει τηδημιουργία «ενός απλού και κατανοητού στον εργοδότη εργατικού κώδικα», που θα επιτρέψει την εύκολη ενημέρωσή του για τις σχετικές διατάξεις, και παράλληλα «τη δημιουργία και λειτουργία στα πλαίσια του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), τηλεφωνικής γραμμής παροχής συμβουλών σε εργοδότες και εργαζόμενους».

Keywords
Τυχαία Θέματα