Οι Έλληνες παραγωγοί

Το 2ο μέρος της έρευνας «Τι παράγουμε στην Ελλάδα αλλά και τι εξάγουμε», είναι το θέμα που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα, στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα σήμερα» 10.00-12.00.

Την έρευνα επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου, ενώ συμμετείχε και η Λουκία Σανιδά.

Μεγάλη η παραγωγή μας σε τρόφιμα που εξάγονται αλλά και σε άλλα προϊόντα.

Τα ηφαιστιακά πετρώματα βιομηχανικής χρήσης μεταξύ αυτών, όπως η ελαφρόπετρα και ο γύψος που εξάγει η Ελλάδα

μεταξύ άλλων σε Αμερική, Γερμανία και Τουρκία. Η ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική ιδρύθηκε το 1952 για να εκμεταλλευτεί το Δημοτικό Ορυχείο ελαφρόπετρας που βρίσκεται στη νήσο Γυαλί βόρεια της Νισύρου. Σήμερα 80 οικογένειες ζουν από τη δουλειά τους εκεί ενώ ο δήμος Νισύρου, αντλεί από τα έσοδα της εταιρείας 1 εκ. Ευρώ ετησίως.

Η εξαγωγική μάλιστα δραστηριότητα της εταιρείας απαιτεί και τη λειτουργία στο νησί τελωνείου.
Εξάλλου, λειτουργούν και εργοστάσια για την επεξεργασία της ελαφρόπετρας που χρησιμοποιείται ακόμη και για το ξέβαμα των τζην.

Η Ελλάδα αποτελεί πάντως γεωλογικό εργαστήριο όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες για τον ορυκτό μας πλούτο πιστεύοντας πως μπορούμε να τον εκμεταλλευθούμε πολύ περισσότερο.

Ο εξορυκτικός κλάδος κατέχει το 3 με 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Παράγουμε μεταξύ άλλων, μαγνήσιο, νικέλιο, λιγνίτες, λευκόλιθο, βαρυτίνη, βωξίτη που παράγωγό του είναι και το αλουμίνιο (όπου ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 2 δις 54 εκ ευρώ ποσό που αντιπροσωπεύει το 1,7& του ΑΕΠ), χρυσό στη χαλκιδική, άργυρο, πετρέλαιο στην καβάλα, βερμικουλίτη, σμηκτίτες και άλλα ... που έχουμε εντοπίσει όπως ουρανιούχα κοιτάσματα.

Ζήτηση ανά τον κόσμο υπάρχει για διάφορα προϊόντα και η Ελλάδα που έχει ανάγκη τις εξαγωγές και ο κόσμος επιστρέφει τώρα στην ύπαιθρο, θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την προσαρμογή των παραγωγών της σε αυτές τις ανάγκες ώστε να μπορέσει να κατακτήσει νέες αγορές και να γίνει ανταγωνιστική.

Ο Χρήστος Καμενίδης, ομότιμος καθηγητής marketing αγροτικών προϊόντων και συνεταιρισμών στο Γεωπονικό του Αριστοτέλειου, μας είπε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη γεωργική παραγωγή και οι νέοι παραγωγοί να προσαρμόσουν την καλλιέργειά τους στα νέα προϊόντα που έχουν ζήτηση. Παραδείγματα αποτελούν, η μέντα, η ρίγανη, το ρόδι, τα σαλιγκάρια.

Τα προϊόντα εξαγωγών μας

Με στοιχεία του 2010, τα προϊόντα που εξάγονται με σειρά αξίας εξαγωγών,
την πρώτη θέση κατέχουν οι ελιές και το ελαιόλαδο (456 εκ ευρώ),
ακολουθούν τα εκτρεφόμενα ψάρια (436 εκ ευρώ),
την τρίτη θέση κατέχει το βαμβάκι (375 εκ ευρώ),
έπειτα τα οπωροκηπευτικά (220 εκ ευρώ),
ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο καπνός (με 210 εκ ευρώ)
που ήταν παλαιότερα στην 1η θέση
και στην έκτη θέση βρίσκονται τα σιτηρά.

Οι εισαγωγές τώρα συνεχίζουν σταθερά να μειώνονται.

Από τον Ιανουάριο ως το Μάιο φέτος υποχώρησαν κατά 8,8% (πέρυσι η μείωση έφτανε το 13,8%).
Οι εισαγωγές από την ΕΕ έχουν την μεγαλύτερη πτώση, με 12

Keywords
Τυχαία Θέματα