Έκκληση Ασάνζ για τον Σνόουντεν

Ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους, κυρίως τους Γάλλους και τους Γερμανούς, να δεχθούν τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει σ' ένα αεροδρόμιο της Μόσχας και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές.

"Τα κράτη της ΕΕ, κατά πρώτο λόγο η Γαλλία και η Γερμανία, οφείλουν να του επιφυλάξουν την καλύτερη υποδοχή,

όποιο καθεστώς κι αν έχει", γράφει ο Ασάνζ μαζί με τον Κριστόφ Ντελουάρ, γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), σε άρθρο τους που δημοσιεύεται από την εφημερίδα "Λε Μοντ".

Ο ιδρυτής του WikiLeaks υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη, ως νομπελίστρια της Ειρήνης για το 2012, "πρέπει να ανταποκριθεί και να καταδείξει τη βούλησή της να υπερασπιστεί την ελευθερία της ενημέρωσης, όποιοι κι αν είναι οι φόβοι από τις πολιτικές πιέσεις που ασκεί ο 'καλύτερος σύμμαχός' της, οι Ηνωμένες Πολιτείες".

"Όντας στόχοι μιας διάταξης που πλήττει τόσο την ίδια την κυριαρχία τους όσο και τις αρχές τους, οι χώρες της ΕΕ χρωστούν στον Έντουαρντ Σνόουντεν για τις αποκαλύψεις του, οι οποίες προφανώς ωφελούν το δημόσιο συμφέρον", προσθέτει ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει εδώ και μήνες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και προσφέρει τη βοήθειά του στον Σνόουντεν από την αρχή της φυγής του.

Ο Σνόουντεν "δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στη διεθνή ζώνη του αεροδρομίου της Μόσχας αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εγκαταλείψουν τις αρχές τους και ένα μέρος του λόγου ύπαρξης της ΕΕ", εκτιμούν οι Ασάνζ και Ντελουάρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα