Ίδρυση νέου Ινστιτούτου για τη διοίκηση

Tην ίδρυση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης, που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για την απασχόληση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ανακοίνωσε σήμερα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος στη διάρκεια εκδήλωσης, «πρόθεση και στόχος είναι να πυροδοτήσουμε την αλλαγή νοοτροπίας και να βοηθήσουμε στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στο οικονομικό μοντέλο

της χώρας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «με τη σύμπραξη ευρύτερων δυνάμεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρηματικών φορέων, ευελπιστούμε ότι το Ινστιτούτο θα δώσει το έναυσμα για τις απαιτούμενες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

Το νέο Ινστιτούτο, υπό την ηγεσία του τέως προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιάννου Γραμματίδη, συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια πιο αξιοκρατική, διαφανή και αειφόρο πορεία με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Το Ινστιτούτο, που θα λειτουργεί σαν μια δεξαμενή σκέψης, θα προτείνει σχέδια πολιτικών οι οποίες θα οδηγούν σε αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, περισσότερη απασχόληση και σε μια πιο συνεργατική προσέγγιση για την διαμόρφωση λύσεων.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο επικεντρώνεται στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, με πρακτικές προσεγγίσεις, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών.

Στρατηγικό στοιχείο του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής είναι η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου, δηλαδή ενός συνόλου στόχων, αποδεκτών από τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους που θα αντιπροσωπεύουν μια βασική συναίνεση ως προς τις θεμελιώδεις ανάγκες στην Ελλάδα: οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία απασχόλησης, επιχειρηματικότητα, άμεσες ξένες επενδύσεις, ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα, μείωση της αδήλωτης εργασίας και βελτίωση της δημόσιας διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής, Γιάννος Γραμματίδης επισήμανε ότι το νέο ινστιτούτο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σχεδιάστηκε «για να ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα -οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά- και για να αρχίσει μια συνεργατική προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων για ένα καλύτερο αύριο».

Το Ινστιτούτο Πολιτικής υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας -επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Αποτελείται από μια Συντονιστική Επιτροπή, ένα Συμβουλευτικό Όργανο στο οποίο συμμετέχει φορέων μεταξύ των οποίων ο ΣΕΒ και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ένα κολλέγιο εμπειρογνωμόνων αποτελούμενο από καθηγητές ανωτάτων σχολών, την Boston Consulting Group ως σύμβουλο στρατηγικής, ενώ συνεργάζεται μεταξύ άλλων και με το ΙΟΒΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα