Ανασκευάζει ο Ντάισελμπλουμ

Η Κύπρος είναι «ειδική περίπτωση» διευκρίνισε με σύντομη ανακοίνωσή του οπρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το αρνητικό κλίμα πουπροκλήθηκε στις αγορές λόγω των ανησυχιών ότι το μοντέλο της κυπριακής διάσωσης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. «Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για να οποία

συμφωνήσαμε χθες», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανέναμοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται», ξεκαθάρισε.

Με δηλώσεις νωρίτερα τη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ έδειχνε πως εγκρίνειτην ιδέα ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη.

«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύχτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων» άνω των 100.000 ευρώ, είχε σημειώσει.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα