Με το βλέμμα στην ΕΚΤ το πολιτικό σύστημα

Στην Φρανκφούρτη στραμμένο το οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, με επίκεντρο την Αθήνα, καθώς ανακοινώνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τη διάθεση ποσού 500 δισεκατομμυρίων έως 1,1 τρις για την αγορά ομολόγων. Αγωνία στην Ελλάδα, μπροστά στην πιθανότητα η χώρα μας να εξαιρεθεί -τουλάχιστον στη φάση αυτή- από το πρόγραμμα, καθώς υπάρχουν δύο σενάρια

που αφήνουν τα ελληνικά ομόλογα προσωρινά εκτός προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ, που έδωσε στον Μάριο Ντράγκι το «πράσινο φως» για την αγορά κρατικών ομολόγων, αναφέρει ότι δεν μπορούν να «τρέξουν» παράλληλα δύο προγράμματα στα οποία συμμετέχει η ΕΚΤ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση είναι πιθανόν -προκειμένου να καμφθούν και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας- να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα όλες οι χώρες τις Ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα χαμηλότερη του 3Β, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβακία και Πορτογαλία.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα περιληφθεί κανονικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εγκρίθηκε, εν τω μεταξύ, από την ΕΚΤ το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για την υπαγωγή των 4 συστημικών τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας για 15 ημέρες. Εν συνεχεία θα εξεταστεί εκ νέου το ελληνικό αίτημα. Το ποσό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητούσε σε πρώτη φάση πρόσβαση κεφάλαια ύψους έως 10 δισ. ευρώ, με την προοπτική να φτάσουν τα 40 δισ. ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστότητα αλλά και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

O Μηχανισμός Έκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals), διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διαδικασία της έγκρισης του ΕLΑ από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012 οπότε ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα μίας χώρας, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν αξιολογηθεί προσφάτως με τα stress tests. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον Μηχανισμό αυτό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις κυπριακές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα