Εγκρίθηκε η συμφωνία -Με απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ

Με 222 ψήφους η Βουλή υπερψήφισε το κείμενο των προαπαιτούμενων, της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που άρχισε στις 2 τα ξημερώματα. "Κατά" ψήφισαν 64 βουλευτές και 11 δήλωσαν "παρόν". Τις 43 έφτασαν οι απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με 32 να καταψηφίζουν και 11 να δηλώνουν παρόν. Επίσης, τρεις βουλευτές ψήφισαν

παρόν κατά περίπτωση, ενώ ένας βουλευτής απουσίαζε. Σημειώνεται ότι μετά τις σημερινές απώλειες οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που υπερψήφισαν ήταν κάτω από το όριο των 120 που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης («ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («ναι» και στα άρθρα, «παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («παρών» στο άρθρο 1, «ναι» στα υπόλοιπα).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

"Είχαμε μια μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών που επέλεξαν διαφορετική προοπτική. Οι πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουμε θα είναι με βάση τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Θέμα ακυρότητας της ψηφοφορίας έθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου επειδή δεν υπήρξε ψηφοφορία επί του συνόλου, και ζήτησε η απόφαση να μην δημοσιοποιηθεί.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών άφησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. "Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή. Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, μπροστά στο τελεσίγραφο για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, πήραμε την ευθύνη απέναντι στο λαό να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα αντί να αυτοκτονήσουμε. Πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών, ενώ αναφορικά με την πρόεδρο της Βουλής έκανε εκ νέου λόγο για θεσμική δυσαρμονία .

Να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει αν πρόκειται να προσφύγει σε εκλογές κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας πως είναι πολύ πιθανό από την διεξαγωγή εκλογών να ανακοπεί η πορεία της οικονομίας και να χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο πολύ χειρότερο από το συζητούμενο. Μη μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«H συμφωνία έχει και λάθη και αδικίες αλλά έχει και ευκαιρίες για να χτίσουμε μια νέα χώρα. Δεν σας εμπιστευόμαστε, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Στηρίζουμε, αλλά συνεχίζουμε τη σύγκρουση» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Το τρίτο μνημόνιο είναι πια γεγονός με τις υπογραφές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και τη σύμπραξη Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού που θα προχωρήσουν στον σφαγιασμό του λαού», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Άλλη λύση που να φέρει ευημερία στον ελληνικό λαό δεν υπήρχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Tο ΠΑΣΟΚ με αίσθηση ευθύνης δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία, που δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Αποτύχατε σε όλα, έκπληκτος ομολογείτε ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις» υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Παραδίδω την έδρα μου με ένα νεύμα του πρωθυπουργού δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης που καταψήφισε τη συμφωνία.

Keywords
συριζα, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, βουλη, μνημονιο, λαπαβίτσας, λαφαζάνης, συνταγμα, ψηφοφορία, δίλημμα, δραχμη, τσιπρας, εκλογες, νεα δημοκρατια, νέα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, λύση, καμμενος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, τασσω καββαδια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, βαρουφακης, μνημονιο 3, δαναη μιχαλακη, η ζωη, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, νεο μνημονιο, ελενη, εδρα, ψυχογιος, αρθρα, αρθρο, αλεξανδρα, γεγονος, δαναη, δεσποινα, δυνατοτητα, δίλημμα, διωτη, ευγενια, ευρω, ειπε, ευημερια, ευθυνη, ζαχαριας, ζησης, ζωη, υπηρχαν, ηρω, ησυχος, θεοδωρακης, θωμας, ιωαννα, ιωαννιδης, κυβερνηση, κειμενο, λαθη, λαπαβίτσας, λαφαζάνης, λύση, λογο, μαρια, ξημερωματα, ομαδα, ολγα, ραχηλ, σωτηριου, φωφη, φωφη γεννηματα, χρηστος, ψηφοφορία, δημητρης, χωρα, κωστας, μητροπουλος, μπροστα, θανασης
Τυχαία Θέματα