Εφησυχασμός για γεωπολιτικά και επιτόκια στη Wall Street

Νέα κέρδη συγκέντρωσε την Πέμπτη η Wall Street διευρύνοντας την χθεσινή της άνοδο, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ενδυνάμωσαν τις προσδοκίες πως η Fed δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ παράλληλα υποχωρούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Δεν πτόησε την επενδυτική διάθεση τo «ψαλίδισμα» των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2014 της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικού εμπορίου στον κόσμο Wal – Mart αλλά ούτε και η αύξηση

των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ που «μεταφράστηκε» σε παράταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι Ρώσοι πρέπει να κινητοποιηθούν για να προασπίσουν τη χώρα τους, αλλά όχι για να συγκρουστούν με τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωση που έτυχε θετικής υποδοχής από τις αγορές. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αρχίζουν να απομακρύνονται από τις αγορές γεγονός που ενισχύεται και από το σχετικά ήρεμο 24ωρο που προηγήθηκε.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 61,781 μονάδες (0,37%) κλείνοντας στις 16713,58 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 18,88 μονάδων (0,43%) και έκλεισε στις 4453,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 8,46 μονάδων (0,43%) κλείνοντας στις 1955,18 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Pfizer κλείνοντας στα 28,73 δολάρια με άνοδο 0,52 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,84%. Ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 1,75% και κλείσιμο στα 124,11 και η Merck, η οποία έκλεισε στα 58,78 δολάρια με άνοδο 1,61%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Cisco Systems (-2,62%), η Chevron Corporation (-0,50%) και η Intel (-0,47%).

Στο "μέτωπο" της οικονομίας, το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ οι οποίες σημείωσαν αύξηση την τελευταία εβδομάδα αλλά παρέμειναν κοντά σε χαμηλά οκτώ ετών.

Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 21.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 311.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Το μέγεθος υπερέβη τις 295.000 νέες αιτήσεις που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal.

Επιπλέον, οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τις τιμές εισαγομένων στις ΗΠΑ αγαθών οι οποίες μειώθηκαν τον Ιούλιο, λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, ο δείκτης τιμών εισαγωγών μειώθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση 0,3%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 0,8%, έχοντας ενισχυθεί κατά 1,1% τον Ιούνιο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, απώλειες σημείωσε η μετοχή της Cisco, καθώς η εταιρεία κόβει ξανά θέσεις εργασίας έπειτα από ένα τρίμηνο μη ικανοποιητικών πωλήσεων, λέγοντας πως θα αποσύρει περίπου 6.000 εργαζόμενους από το μισθολόγιό της. Οι απολύσεις, που αντιστοιχούν στο 8% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του τεχνολογικού κολοσσού, έρχονται την ώρα που η Cisco εξακολουθεί να δίνει τον αγώνα της στις αναδυόμενες αγορές.

Η Cisco αναμένει να επιβαρυνθεί με ποσό έως και 700 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) για να καλύψει το κόστος της αναδιάρθρωσης, που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων ανάλογων κινήσεων. Ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει σχέδια να περικόψει 4.000 θέσεις ή το 5% του εργατικού δυναμικού της.

Σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2014 προχώρησε η Wal-Mart Stores Inc., καθώς εμφάνισε ακόμα μία μείωση στην καταναλωτική ζήτηση ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πλέον, η Wal-Mart αναμένει ετήσια κέρδη 4,90 με 5,15 δολάρια, χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 5,10 με 5,45 δολάρια, επικαλούμενη τα υψηλότερα των προσδοκιών έξοδα υγειονομικής περίθαλψης και τις συμπληρωματικές επενδύσεις στις δραστηριότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα 200.000 δολάρια άγγιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της η μετοχή κατηγορίας Α της Berkshire Hathaway του Warren Buffett, 45 μόλις λεπτά από το ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών εκτοξεύοντας την αξία της εταιρείας πάνω από τα 326 δισ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται κατά 1.258 δολάρια ή 0,6% σήμερα, ενώ έχει κερδίσει συνολικά 11.600 δολάρια ή 6,1% από την 1η Αυγούστου οπότε και ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη β’ τριμήνου. Μέχρι στιγμής φέτος η μετοχή ενισχύεται κατά 13% έναντι ανόδου 5,6% που καταγράφει ο S&P.

Keywords
Τυχαία Θέματα